Începe oficial comerţul cu alimente specifice sărbătorilor pascale
Se anunţă însă o masă de Paşte mai scumpă, în condiţiile în care produsele principale din meniul de sărbători au preţuri mai mari faţă de anul trecut.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Aprilie 2025, 10:19
Luni începe oficial comerţul cu carne de miel şi cu alimente specifice sărbătorilor pascale. Se anunţă însă o masă de Paşte mai scumpă, în condiţiile în care produsele principale din meniul de sărbători au preţuri mai mari faţă de anul trecut. Statisticie arată că s-au scumpit carnea de miel, ouăle, cozonacul şi chiar şi lumânările, faţă de anul trecut.
În această perioadă carnea de miel costă în medie 43 de lei kilogramul, cozonacul - 81 de lei kilogramul, iar pasca la 800 de grame - 110 lei. O analiză pe această temă arată că, în total, costul mesei de Paşte acum este cu aproximativ 70% mai mare decât în urmă cu cinci ani. În paralel, au început şi controalele inspectorilor veterinari şi pentru protecţia consumatorilor. Specialiştii avertizează populaţia să se ferească de vânzătorii ambulanţi şi de produsele despre care nu are certitudinea că sunt sigure pentru consum.
Transmite corespondentul RRA din Sălaj, Adrian Lungu: ”În Sălaj, carnea de miel poate fi cumpărată din locuri autorizate, de la abatoare și din magazine certificate sanitar-veterinar.
Răzvan Chiorean, medic veterinar: ”Foarte mare importanță trebuie să acordăm locului de unde achiziționăm. Mă refer la carnea de miel. La nivelul județului Sălaj există două abatoare autorizate sanitar-veterinar, care au personal de specialitate unde se face examenul cărnii. Carnea este marcată oficial și certificată în așa fel încât omul care cumpără să știe că acel miel a fost sănătos și să poată consuma în condiții de siguranță.”
Mare atenție de unde cumpărați ouă.
Răzvan Chiorean: ”Trebuie cumpărate numai din magazine autorizate, înregistrate sanitar-veterinar. Ouăle trebuie să fie marcate, deci există o ștampilă, orice consumator poate să se uite. Este un cod de fermă, 3R0, de exemplu, sistemul de creștere, și o dată, DDM - data durabilității minimale, care este de obicei 28 de zile. Și atunci omul poate vedea la raft dacă oul este bun sau nu. La fel, evitați să cumpărați ouă de care nu știți când au fost luate, cine le-a adus, cum le-a manipulat. Este foarte important, ca să avem, într-adevăr, sărbători fără alte infecții alimentare datorate consumului de alimente.”
Toate magazinele și piețele vor fi verificate de echipe mixte de control, produsele neconforme urmând să fie confiscate și distruse.”/editor Florin Lepadatu/