CE: Nu vom renunța la siguranța și calitatea alimentelor în negocierile cu SUA
Executivul comunitar a oferit detalii despre ultima întâlnire a comisarului Maroš Šefčovič la Washington.

Articol de Bogdan Isopescu, 15 Aprilie 2025, 18:30
Reprezentanții Comisiei Europene spun că, în negocierile cu Statele Unite în problema tarifelor, Uniunea nu va renunța la criteriile privind siguranța și calitatea alimentelor și spun că aceasta este o linie roșie peste care nu se poate trece.
Executivul comunitar a oferit detalii despre ultima întâlnire a comisarului Maroš Šefčovič la Washington.
Bruxellesul așteaptă acum răspunsul la variantele sale de compromis prezentate părții americane.
Comisia Europeană respinge din nou acuzațiile lansate de președintele Trump, cel care spune că Uniunea ar trebui să vină la masa negocierilor, pentru că relațiile comerciale dintre cele două blocuri sunt dezechilibrate.
Olof Gill, purtător de cuvânt al comisiei în probleme de comerț: În primul rând, domnule președinte, noi suntem cei care am venit la masa negocierilor. Apoi asupra faptului că Europa abuzează de comerțul cu Statele Unite, cifrele spun altceva. 3,4 milioane de americani sunt angajați în Statele Unite datorită investițiilor europene. Uniunea este cel mai mare cumpărător de gaz american și petrol. Din punctul meu de vedere, Uniunea este cel mai mare prieten al Statelor Unite, nu un profitor.
Contrar afirmațiilor lui Trump, spune Comisia, Uniunea vrea ca schimbul comercial pentru produsele industriale, inclusiv mașini, să nu fie taxat.
Însă când vine vorba ca Europa să cumpere mai multe alimente americane, aici orice produs poate intra atâta timp cât respectă reglementările europene privind securitatea alimentară.
Olof Gill: Importurile de alimente americane din Statele Unite au crescut cu 77% în ultimii 20 de ani. Dar dacă vorbim de importuri dinspre Statele Unite, standardele noastre de siguranță pentru sănătatea cetățenilor sunt sacre, nu sunt negociabile cu nimeni, nici măcar cu Statele Unite.
Un alt punct care nu este negociabil se referă la reglementările privind tehnologia și piețele digitale.