Lista medicamentelor compensate, "actualizată din 2014"
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Adrian Pană, a spus că actualizarea listei o dată la cinci ani este una sincopată şi produce costuri extrem de mari.
Articol de Adriana Turea, 23 Octombrie 2013, 15:41
Actualizarea adecvată a listei de medicamente compensate va duce la câştiguri pe termen lung de cinci ori mai mari decât cheltuielile pe care le reprezintă includerea unor substanţe de ultimă generaţie în următorii trei ani - arată un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup, un studiu prezentat azi la Bucureşti.
Speranţa de viaţă ar putea să crească de la 73 de ani la 75 datorită tratării cu succes a afecţiunilor, prelungirii duratei de viaţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice şi prin evitarea deceselor.
Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape jumătate de procent din PIB, datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor, relevă acelaşi studiu.
Noua listă de compensate reactualizată ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor, spune secretarul de stat Adrian Pană, care a confirmat că autorităţile vor să respecte termenul convenit cu finanţatorii internaţionali.
Sunt 167 de substanţe noi care aşteaptă să intre pe listele de medicamente compensate, mai spune Adrian Pană.
"Procedura de evaluare a medicamentelor pentru propunerea de includere în listă este în derulare, datorită faptului că există un număr foarte mare de molecule şi indicaţii noi. Procedura durează, este o procedură complexă, dar cu siguranţă draftul de listă va fi gata în aşa fel încât solicitarea fondului de a introduce lista începând cu 1 ianuarie 2014 să poată fi respectată.
"Faţă de alte evaluări sau actualizări ale listei, de data aceasta, pe lângă criteriile specifice ale medicamentului legate de eficacitate, siguranţă şi rezultate raportate de pacienţi, vorbim şi de impactul bugetar, vorbim de impactul pe care îl are introducerea unui medicament în serviciile care mai trebuie furnizate pentru boala respectivă, ţinând cont de toate la un loc" spune Adrian Pană.
Reporter: Ce şanse au medicamentele bio similare sau medicamentele scumpe să intre pe listele de compensate?
Adrian Pană: Chiar dacă medicamentul este extrem de scump, dacă este salvator de viaţă, el ar trebui să poată fi compensat. Există situaţii în care medicamentul poate să fie extrem de scump şi să nu aducă decât o îmbunătăţire absolut nesemnificativă în starea de sănătate, şi atunci, cu siguranţă, comisia care evaluează trebuie să-şi spună punctul de vedere. Dar în cazul în care medicamentul este extrem de scump, dar foarte eficace, salvează viaţa, vindecă, medicamentul trebuie să existe în listă.