Lista actualizată de medicamente compensate, "de luna viitoare"
lista actualizată de medicamente compensate şi gratuite va intra în vigoare de luna viitoare, spun autoritățile medicale. "Termenul este prea optimist", spun producătorii.
Articol de Adriana Turea, 07 Octombrie 2014, 13:52
Autorităţile medicale anunţă că lista actualizată de medicamente compensate şi gratuite - cu noi substanţe introduse după aproximativ 8 ani de când lista nu a mai fost modificată - va intra în vigoare de luna viitoare.
Ministerul Sănătăţii a promis încă din vară că bolnavii cronici, cei cu afecţiuni oncologice sau cardio-vasculare, vor putea beneficia astfel de tratamente moderne, al căror preţ va fi suportat parţial sau total de stat.
Producătorii şi importatorii de medicamente apreciază însă că termenul este prea optimist.
Producătorii internaţionali de medicamente spun că abia anul viitor pacienţii vor putea să benefizieze de lista de medicamente compensate şi gratuite. spune directorul executiv al asociației Dan Zaharescu.
"Încheierea unor acorduri cost-volum nu este un proces care să poată să fie derulat în două, trei zile, este un proces mult mai îndelungat. Sunt necesarea aprobări la nivelul companiilor. Automat, în clipa în care autoritatea mi-a dat posibilitatea să intru în acord cost-volum, am şi acceptul companiei pentru condiţiile care vor fi negociate. Deci procesul este un proces mult mai îndelungat şi trebuie să fim realişti", spune Dan Zaharescu.
Adică trebuie să fie gata legislaţia necesară încheierii acordurilor dintre producător şi autorităţi.
Alte molecule de ultimă generaţie vor ajunge la pacienţi în luna noiembrie
Conform acestor documente, producătorii de medicamente vor suporta o parte din preţul medicamentuliui.
Autorităţile cred însă că toate etapele vor fi parcurse în următorele săptămâni.
Au fost verificate toate dosarele medicamentelor noi depuse pentru evaluare.
Alte molecule de ultimă generaţie vor ajunge la pacienţi în luna noiembrie, spune preşedintele Agenţiei Naţionale de Medicamente, Marius Savu.
"În momentul în care legislaţia referitoare la cost-volum va fi finalizată, şi asta este de ordinul zilelor, în momentul acela şi a doua hotărâre de guvern va putea fi publicată, în aşa fel încât pacienţii să poată avea acces. Probabil că, dacă toate merg ca la carte, undeva în cursul lunii noiembrie primele acorduri cost-volum vor putea fi încheiate", a declarat Marius Savu.
Directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a propus şi introducerea unui nou procent în schema de decontare, de 20%, în cazul medicamentelor selectate pentru a fi excluse de pe viitoarea listă actualizată, dar cărora specialiştii le recunosc eficienţa, unele substanţe tonice sau folosite în afecţiuni vasculare.