Lipsa de educaţie "alimentează discriminarea"
Istoricul Andrei Oişteanu spune că manifestările antirasiste reprezintă "o maladie a spiritului uman". Ziua internaţională de luptă împotriva antisemitismului este marcată vineri.
Articol de George Gîlea, 09 Noiembrie 2012, 14:03
Lipsa de educaţie, de informaţie, de toleranţă sunt principalele cauze din care discriminarea, în toate formele ei, va continua să fie o provocare pentru lumea modernă - atrag atenţia comentatorii care urmăresc fenomenul extremismului.
Ziua internaţională de luptă împotriva antisemitismului şi a rasismului este marcată vineri pentru a comemora victimele "Nopţii de cristal" din anul 1938, atunci când prăvăliile şi casele evreilor din marile oraşe germane au fost sparte, iar evreii au fost maltrataţi şi omorâţi.
Andrei Oişteanu, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, susţine că dacă vorbim despre lupta împotriva rasismului şi antisemitismului, acesta este de părere că e o luptă fără sfârşit, pentru că manifestările rasiste şi antisemite sunt la rândul lor fără sfârşit.
"Este o maladie a spiritului uman. Materia primă care alimentează rasismul şi antisemitismul este discriminarea, iar materia primă care alimentează discriminarea este gândirea în clişee, în stereotipuri.
"Este un mod ultrasimplificat de a te raporta la oamenii de alte etnii şi de alte confesiuni.
"Singura modalitate în care putem spera într-o modificare a mentalului colectiv este educaţia în familie, educaţia în şcoli, dar şi rolul imens pe care îl are presa, televiziunea şi radioul", a adăugat istoricul.
9 noiembrie 1938 este consemnată de istorie drept "Kristallnacht", momentul care marchează începutul simbolic al Holocaustului.
Vineri este o zi de protest împotriva neonazismului şi a rasismului.