"Linie maghiară de învăţământ" la UMF Târgu Mureş
Guvernul anunţă că va înfiinţa linia maghiară de învăţământ la Universitatea de medicină şi farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să obţină diplome recunoscute legal.
Articol de Beatrice Brăileanu, 13 Martie 2012, 12:23
Executivul audiază marţi, în primă lectură, proiectul unei hotărâri privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Angela Bârgăoan.
Actul va fi apoi lansat în dezbatere publică timp de zece zile, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu înaintea şedinţei de guvern.
"S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă, care trebuie să respecte legea învăţământului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
"Grija acestui cabinet este ca diplomele pe care studenţii le obţin la finalul parcursului de studiu să fie recunoscute legal, în aşa fel încât cariera lor să îşi poată urma cursul netulburată", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
Facultate de medicină în limba maghiară, solicitare a UDMR
Înfiinţarea la Târgu Mureş a unei noi facultăţi de medicină, în limba maghiară, este o solicitare mai veche a UDMR.
Luni, deputaţii şi senatorii UDMR nu au luat parte la dezbaterile parlamentare, spunând că nu vor reveni în băncile parlamentului până când nu le vor fi rezolvate solicitările.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor spunea că adoptarea unei hotărâri de guvern pentru crearea acestei facultăţi cu predare în limba maghiară este singura modalitate prin care se poate aplica Legea educaţiei.
"Aplicarea legii se poate face doar prin adoptarea unei hotărâri de guvern pentru a înfiinţa o facultate în cadrul universităţii actuale şi nu în afara ei şi nu segregare şi separare, şi împărţire, aşa cum unii au încercat să interpreteze această decizie; în cadrul universităţii, o facultate de medicină şi farmacie cu predarea în limba maghiară", a declarat Kelemen Hunor.
În şedinţa coaliţiei de guvernare, liderii UDMR au primit asigurări de la partenerii din PDL că legea educaţiei va fi aplicată în spiritul şi litera ei.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţinea luni că ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a ameninţat conducerea universităţii că, dacă nu va rezolva problema liniei separate în limba maghiară va fi suspendată finanţarea universităţii.
"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al educaţiei naţionale, vineri seara am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema înfiinţării liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri atunci ne suspendă finanţarea universităţii" potrivit rectorului.
Constantin Copotoiu a adăugat că nimeni nu se opune înfiinţării unei astfel de linii separate în limba maghiară, însă aceasta trebuie făcută cu respectarea normativelor ARACIS.
Potrivit rectorului UMF, cadrele de limbă maghiară nu doresc însă ca noile secţii să fie evaluate conform standardelor ARACIS, care prevăd un raport de cinci studenţi la un cadru didactic.
În condiţiile în care, în prezent sunt 1.755 de studenţi maghiari la UMF Târgu Mureş şi 124 de profesori, deficitul de cadre didactice este cât se poate de vizibil, a spus Copotoiu.
În replică, prodecanul Szabó Béla, a declarat că o facultate poate fi acreditată şi de alte organisme, nu doar de ARACIS.
Nemulţumiţi de intenţia de separare a universităţii, peste 400 de studenţi au ieşit luni în stradă în semn de protest faţă de implicarea politicului în acestă problemă.