Lichidarea direcţiilor judeţene de sănătate, "un demers politic"
Majoritatea preşedinţilor caselor judeţene au precizat că decizia i-a luat prin suprindere, că nu au primit nimic oficial de la minister şi că aceste structuri ar trebui reformate, dar nu desfiinţate.
13 Martie 2013, 08:02
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, susţine într-un comunicat că demersul ministrului de desfiinţare a direcţiilor judeţene de sănătate publică şi casele judeţene de asigurări de sănătate este pur politic şi că nu are la bază nici o analiză de impact social şi economic.
Majoritatea preşedinţilor caselor judeţene au precizat, la rândul lor, că decizia i-a luat prin suprindere, că nu au primit nimic oficial de la minister şi că aceste structuri ar trebui reformate, dar nu desfiinţate.
Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, Elena Vrabie şi-a exprimat rezervele în ceea ce priveşte anunţul ministrului.
"Nu cred că în Uniunea Europeană există ţară care nu lucrează cu casa de sănătate. Poate să vrea o altă subordonare a casei de sănătate, nu ştim. N-aş crede, totuşi, că se desfiinţează.
"Gândesc că s-ar putea transforma într-un centru regional, că altfel n-are cum, pentru că ar trebui să schimbăm toată organizarea. Deci desfiinţarea medicilor medicinei primare ca medici, desfiinţarea centrelor de sănătate, schimbarea întregului sistem, cu schimbarea contractelor, a modului de plată, deci sunt foarte multe schimbări, pentru că la fiecare stau o serie de ordine. Este contractul cadru, sunt norme de aplicare pentru toate unităţile sanitare şi categoriile de servicii", a spus Elena Vrabie.
Schimbări majore în sănătate în 2013
Direcţiile judeţene de sănătate publică şi casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi desfiinţate în perioada următoare, a anunţat ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.
El a explicat că această măsură va aduce economii importante la buget, iar birocraţia va fi redusă.
"O parte din activităţile care ar putea să considere cineva că nu mai sunt realizate vor trece către consiliile judeţene, iar restul activităţilor vor fi preluate de viitoarele direcţii regionale pe care încercăm să le facem.
Probabil că la Casa Naţională într-o primă etapă vom lăsa şi nişte birouri judeţene ca să se poată termina contractările şi să se poată face o monitorizare mai corectă şi destul de consistentă a ceea ce se întâmplă pe plan local, urmând ca etapa a doua să însemne, probabil, anul 2014", a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. Printre acestea se numără introducerea pachetului de servicii medicale de bază la care să aibă toată lumea acces.
Concomitent cu acest program, oficialul din sănătate, a menţionat că va fi introdus pachetul de servicii medicale din asigurări private, un pachet care să fie suplimentar şi o parte din poliţele de asigurări să fie deductibile.