Legislaţia e neclară pentru infractorii spitalizaţi cu boală psihică
Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Medico-legală, Carmen Simona Ionescu a iniţiat un un proiect legislativ pe care l-a prezentat la Palatul Parlamentului
17 Mai 2017, 17:01
În România nu există un cadru legislativ care să reglementeze ce se întâmplă în spitalele de psihiatrie cu persoanele care comit fapte antisociale, fără discernământ, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie Medico-legală, Carmen Simona Ionescu.
Ea a iniţiat un proiect legislativ privind executarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical, din perspectiva aplicării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, document pe care l-a prezentat astăzi la Palatul Parlamentului.
Carmen Simona Ionescu: "Sunt oameni care au făcut acte antisociale şi Comisia de Psihiatrie Medico-legală a considerat că faptele au fost comise fără discernământ, că prezintă un risc de violenţă şi pentru asta au fost internaţi până la însănătoşire sau îmbunătăţirea stării, dar noi nu avem o lege care să prevadă ce se întâmplă în interiorul acestor spitale.
Ştim doar când intră, dar când ies şi ce se întâmplă pe parcursul internării nu este legiferat la noi. Şi avem modele internaţionale, cum este în Elveţia, în Germania se cheamă legea executării penale şi a măsurilor de siguranţă.
Noi avem legea executării penale pentru deţinuţi dar ne lipseşte legea executării măsurii de siguranţă, ce se întâmplă din momentul în care intră şi până iese."
Reporterul RRA, Atena Teognoste notează că în România există patru astfel de spitale, care sunt în prezent suprapopulate şi funcţionează în foste cazărmi.