Legile siguranţei naţionale, ”cu ajutorul formațiunilor parlamentare”
PNL: Noile legi ale siguranţei naţionale trebuie alcătuite cu ajutorul tuturor formaţiunilor parlamentare, pentru a nu mai fi un eşec aşa cum s-a întamplat cu pachetul precedent.
Articol de Oana Bâlă, 12 Aprilie 2016, 11:59
Noile legi ale siguranţei naţionale trebuie alcătuite cu ajutorul tuturor formaţiunilor parlamentare, pentru a nu mai fi un eşec aşa cum s-a întamplat cu pachetul precedent.
Este concluzia PNL după discuţiile de astăzi, pe această temă, cu preşedintele Klaus Iohannis.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a spus că liberalii îşi doresc un echilibru între respectarea dreptului la viaţă privat al cetăţenilor şi siguranţa naţională, aşa că vor participa alături de celelalte formaţiuni politice la dezbaterile din comisia parlamentar care va fi constituită pentru a discuta, într-o primă fază, despre Legea antiterorism, cea privind cartelele preplătite şi cea referitoare la securitatea cibernetică.
Alina Gorghiu: ”Concluzia cea mai importantă este aceea că este nevoie de actualizarea legislaţiei, doi - că această ajustare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar.
”De aceea, delegaţia PNL a agreat să participăm alături de reprezentanţii celorlalte partide în comisia care va genera noua legislaţie.”
La rândul său, copreşedintele liberal, Vasile Blaga, a spus că PNL va desemna două persoane care să facă parte din comisie şi se va asigura că aceştia îşi vor continua activitatea şi în viitorul parlament.
Pe de altă parte, el este de părere că trebuie să existe o singură comisie parlamentară, care să reglementeze activitatea serviciilor de informații. Ultimii care intră astăzi la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis sunt reprezentanţii UDMR.
Discuţiile vor continua şi mâine, cu UNPR, ALDE şi cu grupul minorităţilor naţionale.
Anterior şeful statului a avut consultări şi cu Partidul Social Democrat care s-a oferit să participe direct la elaborarea celor trei noi inţiative legislative privind securitatea naţională, astfel încât actele normative să fie adoptate pană la sfarştul actualei sesiuni parlamentare.