”Legile pe care le vom dezbate nu sunt doar bune, ci și extrem de necesare”
Noile legi ale educaţiei se înscriu într-o reformă extrem de necesară despre care în ultimii ani doar s-a vorbit, a declarat ministrul educaţiei Ligia Deca, astăzi, în plenul Senatului.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Aprilie 2023, 14:53
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Noile legi ale educaţiei se înscriu într-o reformă extrem de necesară despre care în ultimii ani doar s-a vorbit, a declarat ministrul educaţiei Ligia Deca, astăzi, în plenul Senatului. Ea a spus că în propunerile iniţiate a ţinut cont de observaţiile primite, inclusiv în privinţa celei mai controversate, şi anume organizarea unui examen de admitere la liceu, după evaluarea naţională. USR a susţinut că ministrul a renunţat la majorarea salariilor profesorilor şi a cedat în faţa industriei de meditaţii din România.
Petruţa Dinu transmite: ”Senatorul USR Ştefan Pălărie a afirmat că ministrului educației i-a luat mult timp să intre într-o formă de dialog instituțional cu parlamentarii. El i-a semnalat Ligiei Deca mai multe probleme descoperite în noile legi ale educației. Între ele se numără majorarea salariilor pentru profesori.
Ştefan Pălărie: ”Mutând această observație a salarizării în afara legii educației naționale, nu înțeleg cum ne putem aștepta ca ei să ne mai susțină toate reformele pe care dumneavoastră le propuneți în acest text de lege. Va fi imposibil. E o batjocură la adresa profesorilor ceea ce ați făcut și faceți dumneavoastră.”
De cealaltă parte, ministrul Ligia Deca a subliniat că reforma educației, așteptată de mult timp de întreaga societate, poate fi realizată prin noile legi adoptate de guvern.
Ligia Deca: ”Legile pe care le vom dezbate nu sunt doar bune, ci și extrem de necesare. Pentru mine, cheia de control a succesului reformelor propuse este capacitatea noastră, a tuturor, de a le susține pe termen lung pentru a le vedea efectele reale.”
Și senatorii AUR au criticat noile legi ale educației, afirmând că documentele nu asigură o reformă reală a sistemului de învățământ. În schimb, senatorii majorității parlamentare au subliniat că proiectele au fost dezbătute la nivel național cu toți factorii implicați în sistem și că acestea pot fi îmbunătățite în cadrul traseului legislativ. Noile legi ale educației, adoptate săptămâna trecută de guvern, se află la Camera Decutaților, prim for sesizat.”