Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legea vaccinării: dezbateri în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor

Oportunitatea introducerii obligativităţii vaccinării populaţiei în noua legislaţie a constituit miercuri tema unei dezbateri care a avut loc la Comisia pentru sănătate a Camerei.

Legea vaccinării: dezbateri în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor

Articol de Radu Dobriţoiu, 15 Noiembrie 2017, 16:50

Majoritatea opiniilor exprimate astăzi în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor au fost în favoarea vaccinării informate, dar împotriva impunerii obligativităţii acesteia.

Preşedintele Alianţei Părinţilor, Cristian Filip, a arătat că nu se opune vaccinării, ci introducerii obligativităţii acesteia, introdusă în proiectul de lege, argumentând, între altele, că actul medical trebuie efectuat de un medic, şi nu de un funcţionar public, care stabileşte că este epidemie în ţară, ceea ce este o aberaţie. 'Actul medical trebuie realizat de către un medic, care ştie precis care este patologia unui pacient al său şi să ia măsurile în consecinţă dacă va face sau nu vaccin. Sunt persoane cu probleme de sănătate majore, cu boli autoimune, care nu au indicaţie pentru vaccinare şi nu ştiu dacă au sau nu aceste probleme de sănătate Şi atunci, nu trebuie să se stabilească dinainte, pe baza unor analize?', a spus Cristian Filip.

Anca Niţulescu, medic, a arătat că recunoaşte meritele vaccinării - procedură profilactică - dar că se opune obligativităţii, pentru că aceasta ar reprezenta un abuz atât împotriva pacienţilor, cât şi a medicilor. 'Se ştie că vaccinările au numeroase reacţii adverse, puse la dispoziţie în prospecte chiar de producătorii de vaccinuri, iar aceste reacţii adverse merg de la uşoare până la grave şi foarte grave, inclusiv ameninţătoare de viaţă cum este şocul anafilactic. În aceste condiţii, sigur, ca medic, care am depus jurământul lui Hipocrate, dacă ştiu că o procedură medicală implică nişte riscuri, eu nu am voie să oblig pacientul să-şi asume acea procedură. Obligativitatea vaccinării contrazice multiple articole din codul de deontologie medicală. (...) Există reacţii adverse care sunt expuse după punerea pe piaţă a vaccinului', a motivat medicul.

Marina Ioana Alexandru, reprezentant al Alianţei părinţilor, consideră că, aşa cum se prezintă proiectul de lege actual, există 'toate cele patru forme ale viciului de consimţământ'. 'Actul medical care urmează a se încheia între pacient şi actul medical este lovit de nulitate absolută, pentru că consimţământul pacientului ar urma să fie viciat în toate formele lui. Se impune totodată o informare corectă, completă, în condiţii de neutralitate şi imparţialitate privind avantajele şi dezavantajele fiecărui vaccin în parte. De asemenea, se impune o revizuire a întregului text propus spre a fi aprobat, deoarece se încalcă atât drepturile şi libertăţile fundamentale din Constituţia României, se încalcă autoritatea părintească statuată în mod imperativ prin lege. Refuzul părintelui de a-şi vaccina copilul este în realitate un act de bună credinţă săvârşit cu intenţia clară de a-şi proteja propriul copil ca urmare a temerilor şi nesiguranţei induse de agresivitatea autorităţilor pe acest subiect', a spus Marina Alexandru.

Horia Draghici, avocat, a arătat că prin proiectul de lege privind vaccinarea se încalcă drepturile fundamentale ale omului - dreptul la viaţă, la sănătate. De asemenea, spune el, se încalcă prevederile imperative ale dreptului internaţional, fiind totodată încurajată o publicitate înşelătoare a vaccinurilor. 'Se legiferează caracterul protectiv al vaccinurilor, ceea ce nici măcar producătorul nu garantează. (...) Nu există actualmente o problemă de sănătate publică care să necesite o ingerinţă atât de gravă în drepturile persoanelor. Epidemia de rujeolă apare curent', a argumentat avocatul.

Maria Nicoleta - Andreescu, director executiv APADOR-CH, a susţinut, pe de altă parte, că obligativitatea vaccinării nu reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

'În Convenţia Europeană a drepturilor omului foarte puţine drepturi sunt drepturi absolute care nu pot fi niciodată restrânse. Dreptul la viaţă privată şi libertatea de gândire şi conştiinţă sunt drepturi relative, iar asta înseamnă că ele pot fi limitate, restrânse, atunci când limitarea urmăreşte un scop legitim, când limitarea este necesară şi este proporţională cu scopul urmărit. Nu pun la îndoială motivele care au dus la concluzia că această problemă a vaccinării este una de sănătate publică. Ca urmare, dacă este o problemă de sănătate publică, şi scopul legiuitorului este acela de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, din punctul nostru de vedere scopul este legitim şi necesar într-o societate democratică', a argumentat Andreescu.

Alexandra Overschi, preşedintele Asociaţiei juriştilor pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor, a făcut un apel către parlamentari să se aplece asupra faptului că, prin interdicţia aplicată copiilor nevaccinaţi de a veni la şcoală, se încalcă dreptul acestora la educaţie, drept prevăzut în Constituţie. 'În acelaşi timp, copii cu boli cronice pot intra liber în şcoli. Or copilul nevaccinat nu este neapărat bolnav', a adăugat aceasta.

Asociaţia 'Mame pentru mame' susţine proiectul legii vaccinării, aşa cum a fost adoptat de Senat, a declarat preşedinta asociaţiei, Ana Măiţă. 'Problema cu intrarea în şcoli a copiilor nevaccinaţi este tratată corect de proiect. Părinţii care doresc să beneficieze de resursele acestor instituţii au responsabilitatea de a lua acele măsuri de sănătate publică care privesc nu doar sănătatea propriului copil, ci si a celorlalţi. Proiectul nu reprezintă încălcarea dreptului la educaţie obligativitatea vaccinării. Susţinem totodată modernizarea calendarului de vaccinare din România, suntem în continuare o ţară cu un calendar învechit', a spus Ana Măiţă.

Contra obligativităţii legii vaccinării au mai pledat părinţii unor copii care au avut reacţii adverse în urma vaccinării - unii decedând - actori, reprezentanţii mai multor asociaţii, unii fiind de părere că vaccinarea obligatorie reprezintă între altele 'o mega afacere'. În timpul discuţiilor, unul dintre invitaţi a dorit să protesteze în sală cu o pancartă pe care scria 'Nu vaccinării obligatorii', însă a fost întrerupt de preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul Florin Buicu, care i-a explicat că acest gest nu este necesar, atâta timp cât există dezbateri deschise pe acest subiect.

La capătul a aproape două ore de discuţii, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie a anunţat, în nume personal, că vaccinarea este necesară, dar nu trebuie să fie obligatorie. 'Legea a venit pe repede înainte de la Senat. Am văzut o unanimitate care mă sperie, consider că e mult mai important aşa cum s-a procedat aici - unde dezbaterea are loc înaintea adoptării', a spus Dobrovie.

Deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a precizat că a depus mai multe de amendamente la proiectul adoptat de Senat, semnate de 95 de colegi parlamentari, şi s-a exprimat la rândul său pentru vaccinare, dar împotriva obligativităţii acesteia. 'Nu trebuie sa ne grăbim cu acest proiect, suntem cameră decizională. (...) Nu mi-ar plăcea să-mi vaccinez copilul că aşa spune ministrul Sănătăţii', a spus deputata care a pledat, după studierea amendamentelor, pentru organizarea unei noi dezbateri care să aducă la aceeaşi masă experţi, specialişti, factori politici.

În emisiunea "Serviciul de noapte", realizată de Maria Ţoghină la Radio România Actualităţi, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel a atras atenţia că acoperirea vaccinală a scăzut în mod îngrijorător.

Adrian Streinu Cercel:

Lumea ar trebui să înţeleagă că nu este de joacă cu astfel de boli, iar, în momentul în care o autoritate de sănătate publică, respectiv Ministerul Sănătăţii, într-o ţară ia decizia de vaccinare, nu o ia, aşa, pentru că i s-a năzărit peste noapte, ci ia o decizie în conformitate cu toate datele ştiinţifice cu privire la monitorizarea şi parcursul anumitor microorganisme. În cazul de faţă vorbim de un virus care se ştie că are un indice de transmisibilitate de peste 95%.

VIDEO: Emisiunea "Serviciul de noapte", ediția numărul 7, realizată de Maria Ţoghină la Radio România Actualităţi.

Reamintim că Radio România a desfăşurat în luna iulie o campanie de promovare a vaccinării. Posturile Radio România Actualităţi, Antena Satelor, Radio România Cultural şi Radio România Regional au preluat opinii şi au difuzat atât on air, cât şi online informaţii esenţiale pentru populaţie cu privire la imunizări şi impactul acestora asupra sănătăţii publice.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române