Legea restituirii proprietăţilor, discutată în guvern
România este obligată ca până în luna aprilie să ia o decizie clară şi definitivă în ceea ce priveşte problema restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Martie 2013, 21:07
La guvern se citeşte în primă lectură primul proiect de lege asupra căruia executivul intenţionează să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului.
Este vorba despre noi prevederi referitoare la restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Premierul Victor Ponta a plasat, între priorităţi, încă de la începutul actualului mandat, corectarea cadrului legal, pornind de la principiul restituirii în natură, acolo unde acest lucru este posibil şi a exclus plafonarea sumelor compensatorii, o propunere a fostului guvern Ungureanu.
România este obligată ca până în luna aprilie a acestui an să ia o decizie clară şi definitivă în ceea ce priveşte problema restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Premierul Victor Ponta afirma la finalul anului trecut că au fost efectuate o serie de controale descoperindu-se foarte multe situaţii în care restituirile s-au făcut ilegal, dosarele fiind depuse deja la Parchet.
Angajarea răspunderii "pe 19 martie"
În opinia premierului, soluţionarea acestor probleme care trenează de mult prea mult timp şi care afectează bugetul trebuie să facă obiectul unui consens politic.
Victor Ponta preciza că acesta a fost şi motivul pentru care s-a pronunţat în favoarea asumării răspunderii guvernului peste două săptămâni.
"În ziua de 19 ne angajăm răspunderea în faţa Parlamentului. De ce vreau să angajez răspunderea guvernului, practic răspunderea întregului parlament? Nu pentru că nu am avea majoritate, dar eu nu vreau să fie soluţia USL.
"Vreau să ne asumăm cu toţii că ce s-a confiscat pe vremea în care deabia se născuseră părinţii mei şi probabil ai multora dintre dvs. plătim noi astăzi, dar nu este corect să plătească doar PSD sau PNL, sau PC, sau UNPR, cred că trebuie să fie soluţie pe care trebuie să n-o asumăm cu toţii" a mai spus Victor Ponta.
Şeful executivului a precizat totodată că nu este un partizan al asumării şi nu va mai apela curând la acest drept constituţional.
Proiectul de lege ar putea fi prezentat lunea viitoare tuturor forţelor politice, atât de la putere, cât şi din opoziţie, fiecare putând să facă propuneri şi observaţii pe marginea documentului înainte ca acesta să fie asumat de executiv în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.