Legea privind culpa medicală "trebuie revizuită"
Legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită, consideră ministerul sănătăţii, având în vedere situaţiile în care medici sunt acuzaţi de malpraxis.
Articol de Marilena Frâncu, 25 Februarie 2013, 15:46
Noile prevederi din legea privind culpa medicală trebuie să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.
Principiile care realizează concordanţa între legea românească şi cea euroepană privind malpraxisul a fost expusă dezbaterii publice de trei ani de zile, susţine preşedintele Colegiului Medicilor, profesor doctor Vasile Astărăstoaie.
"Vom iniţia o legislaţie, care să acopere rapid prejudiciul şi care să nu se bazeze pe greşeala unităţii medicale sau pe greşeala medicului, ci să se bazeze pe un prejudiciu care putea, în alte condiţii, să nu apară.
"Dau un exemplu: dacă un spital nu are computer tomograf, pacientul s-a internat, are o tumoră cerebrală, care nu poate fi identificată decât prin intermediul computerului tomograf şi diagnosticul s-a întârziat, acest prejudiciu de întârziere a diagnosticului putea să fie eliminat, dacă exista dotarea, şi pacientul trebuie să fie despăgubit", a mai spus Vasile Astărăstoaie.
Medierea, "o soluţie favorabilă pentru rezolvarea oricărui conflict interuman"
Medierea este considerată de mult o soluţie favorabilă pentru rezolvarea oricărui conflict interuman, declară Ion Dedu, membru al consiliului de mediere.
"Părţile sunt obligate să se ducă la mediator doar dacă judecătorul le trimite. Judecătorul, în schimb, este obligat să trimită la mediere absolut orice caz, inclusiv malpraxis. Practic, se poate rezolva prin mediere orice conflict interuman.
"Condiţia e cum se pune problema, cine face medierea, condiţia e ca pacientul să înţeleagă că poate avea mult mai mult câştig dacă merge spre mediator. El nu poate fi obligat. Caracterul voluntar este un principiu, pe care îl decide pacientul, în cazul ăsta" spune Ion Dedu, membru al consiliului de mediere.
Noul proiect legislativ va trebui să stabilească mai exact care este responsabilitatea fiecărei instituţii în gestionarea cazurilor de malpraxis, fie că este vorba de spital, Colegiul medicilor, minister sau asigurator.