Legea insolvenței persoanelor fizice, plusuri și minusuri
Profesorul Adrian Mitroi a spus azi la Radio România Actualități că ar trebui să existe o compensaţie şi pentru persoanele bune platnice, pentru ca legea să realizeze un echilibru.
Articol de Arina Petrovici, 22 Mai 2015, 16:02
Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, adoptată acum două zile de Camera Deputaţilor cu acordul tuturor partidelor, le permite celor ce nu mai fac faţă ratelor la bancă să evite executarea silită, prin declararea falimentului personal.
Astfel, orice persoană care se află într-o asemenea situaţie poate cere intrarea în insolvenţă la 90 de zile de la scadenţa unei datorii.
Trebuie, însă, să aibă un plan de reeşalonare a datoriilor pe o perioadă de 5 ani şi să accepte supravegherea unui administrator.
Invitat în emisiunea "Probleme la zi", la RRA, profesorul Adrian Mitroi a subliniat că ar trebui să existe o compensaţie şi pentru presoanele bune platnice, pentru ca legea să realizeze un echilibru.
Iar analistul economic şi jurnalistul Radu Soviani a apreciat că noua lege transformă aşa-numitul cazier temporar, creat prin introducerea numelui debitorului în Biroul de credite, într-unul definitiv.
Odată cu declararea falimentului personal - spune Soviani -, omul va întâmpina dificultăţi atât în obţinerea de credite, cât şi în relaţiile cu angajatorii.
Radu Soviani a subliniat că nu este firesc ca debitorii să îşi asume toate riscurile, iar băncile niciunul.
Audio: Tema emisiunii "Probleme la zi", difuzată de la ora 13.20 la Radio România Actualități, a fost "Legea insolvenţei persoanelor fizice". Realizator Victor Caraculacu.