Legea de organizare a SRR şi SRTV urmează să fie modificată
Liderul PD-L, premierul Emil Boc vrea ca noua lege să modifice procedura de numire a conducerilor SRR şi SRTV, pentru depolitizarea celor două instituţii.
Articol de Petruţa Smântână, 08 Aprilie 2010, 20:01
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit pentru a discuta despre posiblitatea modificării Legii de organziare a societăţilor de radiodifuziune şi televiziune.
Întâlnirea a avut loc după ce premierul Emil Boc a spus că vrea să schimbe procedura de numire a conducerilor SRR şi SRTV, pentru depolitizarea celor două instituţii.
Liderii coaliţiei au stabilit să se întâlnească din nou, săptămâna viitoare, iar preşedintele UDMR, Markó Béla, a declarat, pentru Radio România, că Uniunea are câteva propuneri concrete.
Actuala lege prevede prezenţa, în consiliile de administraţie a celor două instituţii, şi a reprezentanţilor partidelor politice.
Preşedintele PD-L, premierul Emil Boc, preciza însă că democrat-liberalii vor lipsi din aceste consilii, până când se va schimba procedura de numire, care, în opinia sa, nu trebuie să aibă de a face direct cu partidele politice.
Emil Boc nu a spus cum se va face, concret, acest lucru; doreşte, însă, implicarea societăţii civile.
Între timp, va avea loc, probabil, şi o amânare a numirii celor două noi conduceri.
Cât priveşte implicarea societăţii civile, în conducerea Radioului public şi a televiziunii, Markó Béla spune că nu are nimic împotrivă, dar că, în continuare, răspunderea este la Parlament, deci, la partidele politice.
“Din punctul meu de vedere, nu trebuie să ne eschivăm de această răspundere, ci să o facem cât mai transparentă şi să încercăm să creăm un echilibru, în ceea ce priveşte prezenţa diferitelor partide, nu în mod direct, ci indirect în consiliile de conducere, respectiv posibilitatea societăţii civile, de a veni cu propuneri” a afirmat Markó Béla.
Proiectul de lege, pe care vor discuta PD-L şi UDMR, în perioada următoare, aparţine democrat-liberalei Raluca Turcan; a fost respins, anul trecut, de Camera Deputaţilor, şi urmează să intre în dezbaterea Senatului.