Legalitatea transporturilor, verificată de poliţie
Poliţiştii verifică până la sfârşitul săptămânii actele de însoţire a încărcăturii pentru a constata dacă transporturile sunt sau nu legale.
Articol de Paul Poteraşi, 30 August 2012, 13:53
Poliţiştii verifică pe şoselele din toată ţara, legalitatea transporturilor efectuate cu maşini grele.
Până la sfârşitul săptămânii ei le cer şoferilor de TIR-uri actele de însoţire a încărcăturii pentru a constata dacă transporturile sunt sau nu legale.
Poliţiştii urmăresc, de asemenea, să reducă, pe cât posibil, riscul de producere a accidentelor în care sunt implicate astfel de vehicule.
La acest capitol, una dintre cauzele frecvente este aceea că şoferii nu respectă perioadele de odihnă obligatorii, după mai multe ore de condus.
Amenzile, în acest caz, sunt consistente.
O amendă poate ajunge în cazul în care nu sunt respectaţi timpii de odihna pot ajunge chiar şi la 4.000 de lei.
Nerespectarea diagramelor timpilor alternativi de condus şi de odihnă, alături de viteza excesivă, depăşirile neregulamentare şi neacordarea priorităţii favorizează producerea accidentelor în care sunt implicate maşinile grele.
Nu în toate cazurile însă şoferii sunt vinovaţi; nu ei răspund dacă TIR-urile ies din garaj în condiţii tehnice precare, cu anvelope uzate sau probleme la direcţie, ci patronii lor, care sunt - avertizează poliţiştii - la fel de expuşi amenzilor.
"Le atrag atenţia operatorilor de transport să-şi desfăşoare activitatea conform legii şi să trimită în cursă numai autovehiculul care corespunde din punct de vedere tehnic, iar conducătorii auto sunt odihniţi", spune un poliţist.