Lazăr Comănescu: sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei
La ceremonia de la Ministerul de Externe s-a evidenţiat faptul că acest sistem contribuie la întărirea securităţii naţionale a României.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Decembrie 2015, 13:09
Componenta de la Deveselu a scutului american anitrachetă este, de astăzi, funcţională.
La ceremonia de la Ministerul de Externe s-a evidenţiat faptul că acest sistem contribuie la întărirea securităţii naţionale a României.
Sistemul antirachetă va întări securitatea României atât direct, pentru că poate distruge orice rachetă cu rază mică şi medie de acţiune, dar şi indirect prin factorul de descurajare, a spus astăzi ministrul de externe Lazăr Comănescu.
Şeful diplomaţiei române şi ceilalţi invitaţi la ceremonie au insistat că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Lazăr Comănescu: "Tehnologiile balistice pot fi folosite pentru proiecţia forţei, ameninţarea cu forţa sau pentru a exercita presiune politică. Evoluţiile de securitate fluide şi uneori neaşteptate la care asistăm astăzi ne stimulează să acordăm o atenţie suplimentară acestui domeniu şi să ne apărăm corespunzător. Doresc să insist asupra caracterului exclusiv defensiv al apărării antirachetă".
În esenţă, sistemul din care fac parte elementele de la baza Deveselu a fost creat din cauză că actori statali şi non-statali, se pare inclusiv ISIS, vor să obţină rachete balistice.
Ministrul apărării, Mihnea Motoc:
Mihnea Motoc: "În mai anul viitor sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat şi să devină complet operaţional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene".
Atingerea capacităţii operaţionale iniţiale a scutului urmează să fie confirmată la summitul NATO de anul viitor la Varşovia.