Laptele din comerţ, "bun de consum"
Potrivit preşedintelui interimal al ANSVSA, în cazul a două ferme unde, în primă fază, se descoperise aflatoxină în lapte, rezultatele primite joi dimineaţă au fost negative.
Articol de Răzvan Stancu, 14 Martie 2013, 15:25
Laptele din comerţ este bun pentru consum şi nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, a declarat astăzi preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.
El a precizat că au fost analizate până acum peste 80% dintre probele prelevate, fiind identificate probe neconforme la şapte unităţi. Laptele în cauză a fost confiscat.
Potrivit oficialului ANSVSA, în cazul a două ferme unde, în primă fază, se descoperise aflatoxină în lapte, rezultatele primite joi dimineaţă au fost negative.
"În cazul a două dintre fermele care iniţial au fost depistate cu reziduuri de aflatoxină în lapte, rezultatele primite azi-dimineaţă de la laborator arată că laptele este cu zero conţinut de aflatoxină, ceea ce înseamnă că măsura dispusă de Autoritatea Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, de schimbare a furajării şi reciclării zilnice a probelor din lapte să vedem cum şi cât scade, conţinutul de aflatoxină a fost o măsură bună şi azi putem spune că acest lapte poate fi dat în consum. La celelalte unităţi, laptele este sechestrat şi va fi distrus", a explicat Vladimir Mănăstireanu.
Acesta a adăugat că programul de auto-control al fermelor, centrelor de recoltare şi unităţilor de procesare va continua în perioada următoare.
În data de 4 martie 2013, inspectorii ANSVSA au recoltat de la o fermă probe de lapte în cadrul programului de autocontrol, iar în urma rezultatelor analizelor, a doua zi, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje şi transmiterea lor spre analiză.
Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.