Justiţia, în aşteptarea sentinţei
Comisia Europeană prezintă public concluziile privind starea justiţiei din România. Din cauza deficienţelor, monitorizarea ar putea continua.
Articol de Ionuţ Dragu, 22 Iulie 2009, 13:58
Raportul anual privind progresele în justiţie făcute de România şi Bulgaria, care va fi publicat miercuri de Comisia Europeană, punctează progresele şi evidenţiază punctele slabe ale sistemului juridic.
Corespondentul Radio România la Bruxelles, Claudia Marcu, mai spune că raportul parţial din luna februarie aprecia deja progresele ANI şi ale DNA, însă recomanda României îmbunătăţiri în arii ca cea a jurisprudenţei, accesul şi unificarea acesteia, o mai mare răspundere a magistraţilor şi gestionarea sistemului judiciar. Astfel este puţin probabil ca raportul de miercuri să ceară activarea clauzei de salvgardare. În schimb raportul va face recomandări pentru adoptarea şi implementarea Codurilor Civil, Penal, de Procedură Civilă şi Procedură Penală, precum şi pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, atât la nivel înalt cât şi la nivel local.
Proiectul raportului a stârnit deja nemulţumiri şi îngrijorări printre europarlamentarii români, aceştia considerându-l extrem de politizat şi lipsit de transparenţă, cu recomandări nedemocratice şi eronate profesional. Documentul, cel de-al cincilea în cadrul mecanismului menţionat, a fost distribuit încă de vineri la cabinetele europarlamentarilor români, iar aceştia mai spun că eforturile Comisiei Europene de a ajuta România sunt aproape inexistente.
Renate Weber, europarlamentar al grupul liberal, spune că de acest mecanism ar fi nevoie numai în situaţia în care Comisia ar putea să vină cu ceva constructiv, "să mă ajute pe mine, România, să îndeplinesc nu neapărat benchmarkurile ca atare, ci să pot să evoluez în sensul acestei reforme a sistemului de justiţie şi pe drumul acesta al combaterii corupţiei". În opinia europarlamentarului liberal, problema cea mai mare ţine de mecanismul raportului, deoarece o parte dintre recomandările pe care le face "sunt făcute de oameni fără viziune sau de oameni care vor să întărească foarte mult latura executivă şi latura sancţionatorie". De la Bruxelles, corespondentul Radio România mai transmite că grupul social-democrat din Parlamentul European şi-a exprimat deja îngrijorările, încă de acum două zile şi au cerut modificarea conţinutului acestui proiect. Eurodeputatul Adrian Severin consideră că raportul nu ne va ajuta foarte mult. Raportul va fii o "bază pentru a purta o discuţie foarte serioasă, de pe poziţia Parlamentului European, cu Comisia Europeană".
Criticile aduse Comisiei au fost respinse de purtătorul de cuvânt Mark Grey, care a declarat că nu există motive de a pune la îndoială profesionalismul experţilor Comisiei, atâta vreme cât din 2007 încoace, rapoartele au fost adoptate de statele membre, inclusiv de România, atât procedural, cât şi din punctul de vedere al conţinutului.
Miercuri este aşteptată varianta oficială a raportului dar şi reacţia Guvernului de la Bucureşti.