Jumătate dintre fermierii români ”produc doar pentru ei”
În România, este foarte important să se dezvolte fermele familiale, în care fermierii să vândă ceea ce produc, spune ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
08 Octombrie 2014, 19:42
Jumătate dintre agricultorii români produc doar pentru consumul propriu
Pentru a creşte prezenţa micilor fermieri în piaţă, ei trebuie să fie încurajaţi să se asocieze.
Aceasta a fost tema centrală a conferinţei "Ferma de familie - nucleu al agriculturii durabile", la care au participat comisarul european Dacian Cioloş şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
În România, este foarte important să se dezvolte fermele familiale, adică acea clasă de mijloc din agricultura românească în care fermierii să vândă ceea ce produc, nu doar să folosească pentru autoconsum, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Pentru a stimula asocierea fermelor în întreprinderi de tip familial, ministrul agriculurii, Daniel Constantin, a anunţat că are două instrumente finanţate din fonduri europene.
”Să îi sprijinim pe cei care vor să iasă din categorie 1-5 hectare - şi aici vorbesc doar de producţia vegetală. E valabil şi pentru cei care au 1-2 capete, să spunem, la bovine, la ovine sau alte categorii. Să-i sprijinim pe aceştia să iasă din categoria de subzistenţă, să producă prin piaţă prin o alocare financiară ceva mai mare. Sunt 40 de euro, ca să vorbim de acest exemplu, un plus pe care îi primesc cei în categoria 5-30 hectare, faţă de cei care sunt în categoria 1-5 hectare”, a mai spus Daniel Constantin.
Cea de-a doua măsură, care se va aplica din 2016, se referă la persoanele care au vârsta înaintată şi care lucrează în agricultură.
Aceştia vor avea posibilitatea, fie prin vânzarea terenului, fie prin arendarea lui, să primească un stimulent de 120% din plata pe care ar fi primit-o ca plată directă pentru suprafaţă