Judeţul Satu-Mare nu are steme oficiale
În cazul depunerii dosarelor de cerere pentru finanţare europeană, utilizarea stemelor ar ajuta localităţile, întrucât logo-urile oficiale ridică punctajul proiectelor.
Articol de Roxana Marchiş, Satu Mare, 22 Februarie 2011, 15:02
În judeţul Satu-Mare, nicio unitate teritorial-administrativă, municipiu, oraş sau comună, din cele 65 existente, nu are o stemă oficială.
Hotărârea de guvern nr. 25 din 2003 stipulează obligativitatea localităţilor de a avea propria stemă, fără a da termen limită.
Au fost depuse până acum 26 de dosare, din tot atâtea localităţi, însă mai mult de jumătate au fost respinse pentru refacerea documentaţiei.
Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie Cluj a respins inclusiv stema municipiului reşedinţă de judeţ din cauza culorilor utilizate sau a formei stemei.
Astfel, şi-au depus dosarele pentru stemă municipiile Satu Mare şi Carei, oraşele Negreşti-Oaş, Livada şi Ardud, respectiv comunele Andrid, Apa, Beltiug, Bârsău, Bogdand, Cămărzana, Căpleni, Craidorolţ, Culciu, Foieni, Halmeu, Medieşu Aurit, Micula, Săcăşeni, Socond, Tarna Mare, Urziceni, Vama, Gherţa Mică, Botiz şi Cehal.
În cazul depunerii dosarelor de cerere pentru finanţare europeană, utilizarea stemelor ar ajuta aceste localităţi, întrucât logo-urile oficiale ridică punctajul proiectelor.
Tema constituie o totalitate de semne distinctive şi simboluri care alcătuiesc blazonul unei instituţii, localităţi sau stat şi are elemente descriptive ale istoriei sau originii lui.
Elaborarea proiectului se face în cel mult trei variante, cu îndeplinirea strictă a cerinţelor stabilite de către Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, nu înainte de a fi acceptată în varianta finală de către Consiliul Local sau Judeţean.
Heraldica este ştiinţa care are ca scop stabilirea principiilor teoretice, cercetarea şi evoluţia stemelor unui stat, oraş sau familii.