Judeţul Călăraşi "codaş" la spaţiile verzi
Normele comunitare prevăd ca în 2013 oraşele să asigure 26 mp de verdeaţă pe cap de locuitor. Unui călărăşan îi revin, după ultimele date statistice din 2008, 6,8 mp de verdeaţă.
Articol de Daniela Mihalache, 12 August 2010, 19:48
România este una dintre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse suprafeţe de spaţii verzi pe cap de locuitor.
Normele comunitare prevăd ca în 2013 oraşele să asigure 26 mp de verdeaţă pe cap de locuitor.
Noi ne aflăm cu mult sub această normă: unui român îi revin 18 mp de suprafaţă verde, potrivit INS.
Judeţul Călăraşi este printre codaşi în această privinţă.
Unui călărăşan îi revin, după ultimele date statistice din 2008, 6,8 mp de verdeaţă.
Fiecare primar va trebui să se gândească şi să acţioneze pentru extinderea spaţiilor verzi.
Primăria municipiului Călăraşi trebuie să intabuleze spaţiile verzi
Până la sfârşitul anului vor trebui să realizeze un registru al spaţiilor verzi şi fiecare perimetru trebuie cadastrat. Deocamdată, lucrurile se mişcă anevoios.
Viceprimarul municipiului Călăraşi, Picu Şişman, ne spune ce măsuri a luat primăria pentru a mări suprafaţa verde din oraş.
"Facem o inventariere a spaţiilor verzi şi a parcurilor. Această inventariere trebuie trecută în domeniul public al Primăriei. Se va face un proiect de hotărâre, după aceea se va transmite la Guvernul României, se va da o hotărâre pentru inventariere. Stăm destul de binişor faţă de alte oraşe. În urma PUG-ului municipiului s-a realizat un spaţiu pe cap de locuitor de 24,6 mp", a spus Picu Şişman.
Spaţiul verde din municipiul Călăraşi ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 230 ha, după cum ne spune tot Picu Şişman.
Până atunci însă, primăria va trebui să-şi inventarieze spaţiile verzi şi să-i intabuleze parcurile la cadastru.
Solicitările la oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară au fost inexistente, declară directorul Ovidiu Benea, "în judeţul Călăraşi nu au venit primării. Pentru consiliile locale OCPI nu percepe taxe, deci intabularea este gratuită şi în regim de urgenţă".
Cel puţin primăria municipiului Călăraşi nu crede că va finaliza anul acesta inventarierea spaţiilor şi întocmirea cărţilor funciare din lipsa fondurilor, cu toate că primarii sunt obligaţi să o facă până la sfârşitul anului.
Avantajul intabulării zonelor verzi ar fi acela că nimeni nu va mai putea revendica terenuri situate în parcuri sau nu va mai putea construi în parc, aşa cum s-a mai întâmplat până acum.