Israelul va continua raidurile aeriene în Siria
Israelul va continua raidurile aeriene în Siria, în pofida întăririi de către Rusia a apărării antiaeriene siriene (Netanyahu).
Articol de Radu Dobriţoiu, 09 Octombrie 2018, 21:25
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că ţara sa va continua să efectueze lovituri aeriene în Siria, în pofida deciziei ruse de a întări apărarea antiaeriană a regimului de la Damasc, cu prilejul unei întrevederi cu un înalt responsabil rus, relatează AFP.
Netanyahu s-a întâlnit la Ierusalim cu vicepremierul rus Maksim Akimov. A fost prima întrevedere oficială cu un responsabil rus de rang înalt de la moartea a 15 militari ruşi pe 17 septembrie, în urma doborârii din greşeală a avionului lor de către apărarea antiaeriană siriană, după un raid israelian în Siria, ţară vecină cu Israelul aflată în război.
În pofida livrărilor de către Rusia de rachete antiaeriene S-300 regimului sirian, Israelul îşi va continua 'activitatea legitimă în Siria împotriva Iranului şi a mandatarilor săi locali care şi-au exprimat în mod clar intenţia de a ne distruge', a declarat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă.
El a mai spus că este încrezător că nemulţumirile Moscovei vor fi depăşite. 'Cu bun simţ şi bunăvoinţă, putem ajunge la o soluţie care să ne permită să menţinem nivelul bun de coordonare între armatele ruse şi israeliene', a mai spus el.
Iranul şi Hezbollahul libanez, duşmani ai Israelului, ajută militar regimul sirian al lui Bashar al-Assad, susţinut tot de Moscova. Israelul afirmă că nu va lăsa Iranul să se folosească de Siria ca de un cap de pod împotriva sa şi a lovit în mai multe rânduri interesele iraniene în Siria, notează AFP.
Israelul şi Rusia au instituit în 2015 un mecanism care să evite eventuale acroşaje între armatele lor în Siria.
Duminică, Benjamin Netanyahu a anunţat că se va întâlni 'în viitor' cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a aborda chestiunea coordonării angajamentelor ţărilor lor în Siria. Această întâlnire va fi prima între cei doi lideri de la incidentul aviatic în care au murit militarii ruşi. Totuşi, cei doi lideri au discutat la telefon de trei ori.
După ce avionul său a fost doborât, armata rusă i-a acuzat în primă fază pe piloţii israelieni că s-au folosit de aparatul de zbor ca acoperire pentru a scăpa de tiruri siriene, ceea ce statul israelian a negat.
Potrivit Israelului, avionul rus a fost lovit când aparatele de zbor israeliene se întorseseră deja în spaţiul lor aerian.
Rusia a anunţat de atunci noi măsuri de securitate vizând protejarea armatei sale angajate în Siria, printre care întărirea apărării antiaeriene siriene cu baterii S-300 şi bruierea comunicaţiilor avioanelor.
Aceste măsuri au provocat temeri în Israel că armata va trebui să-şi limiteze raidurile în Siria împotriva unor presupuse ţinte iraniene şi convoaie de arme destinate Hezbollahului libanez.
Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că se va întâlni curând cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre continuarea coordonării de securitate cu forţele ruse care acţionează în Siria. Va fi a patra întrevedere din acest an Netanyahu - Putin din acest an.
Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel:
Fără să menţioneze data şi locul întrevederii, premierul israelian a afirmat că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au fost de acord să se întâlnească curând pentru a discuta despre coordonarea de securitate în spaţiul aerian sirian. După doborârea avionului Iliuşin 20 de către sirieni, Netanyahu şi Putin au discutat telefonic de mai multe ori. Premierul israelian a reiterat că va acţiona în orice moment pentru a împiedica prezenţa militară iraniană în Siria şi va contracara transferul de arme letale la Hezbollah în Liban. Va fi prima întâlnire Netanyahu-Putin de când relaţiile s-au tensionat în urma doborârii unui avion rusesc de către sirieni, Moscova acuzând Israelul de responsabilitate indirectă. Rusia a transferat săptămâna trecută în Siria rachete avansate, complicâreprezentanţid manevrabilitatea israeliană în spaţiul aerian sirian. Între timp, presa pan-arabă a evocat posibilitatea deschiderii unor canale de comunicare între Israel şi Iran prin intermediul Moscovei.