Ion Diaconescu a încetat din viaţă
Fost preşedinte şi apoi preşedinte de onoare al PNŢCD şi lider al Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu a murit marţi seară, la vârsta de 94 de ani, în urma unui infarct.
Articol de Laurenţiu Văduva, 12 Octombrie 2011, 07:38
Toţi cei care vor să îşi ia un ultim rămas bun de la Ion Diaconescu o pot face de miercuri, de la ora 10, la sediul partidului.
Potrivit unui comunicat al PNŢCD, o carte de condoleanţe va fi deschisă pentru cei care doresc să îşi exprime sentimentele cu acest prilej.
Înmormântarea va avea loc joi la Cimitirul Bellu.
Ion Diaconescu "rămâne un simbol al luptei împotriva comunismului"
Preşedintele Traian Băsescu susţine că Ion Diaconescu va rămâne "un simbol al luptei împotriva comunismului şi un reper moral al societăţii româneşti".
"Personalitate marcantă a vieţii politice româneşti şi lider al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Ion Diaconescu va rămane în istorie ca om politic cu un rol important în procesul de democratizare a României."
"Ion Diaconescu a făcut parte, alături de Corneliu Coposu, dintr-o generaţie de elită şi va rămâne un simbol al luptei împotriva comunismului şi un reper moral al societăţii româneşti", se arată într-un mesaj al preşedintelui Băsescu.
La rândul său, premierul Emil Boc apreciază că Ion Diaconescu rămâne un reper moral, alături de Corneliu Coposu, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, pentru modul în care şi-a apărat convingerile şi principiile politice în detenţie.
"Ion Diaconescu rămâne pentru mine, ca de altfel, cred, pentru mulţi dintre români, un reper moral, alături de Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, pentru modul în care ţi-a apărat convingerile ţi principiile politice, cu preţul suferinţei celor 17 ani petrecuţi în temniţele comuniste", a spus premierul Emil Boc.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu a declarat că Ion Diaconescu a fost un erou al rezistenţei anticomuniste din România şi din Europa de Est.
"Fără înţelepciunea şi determinarea lui Ion Diaconescu nu ar fi fost posibilă unificarea opoziţiei politice şi civice democratice şi schimbarea cursului istoriei postdecembriste a României."
"Părăsind această lume, Ion Diaconescu va intra în Panteonul marilor personalităţi ale naţiei române. Fie ca viaţa şi lupta sa exemplară să deschidă o speranţă pentru depăşirea crizei morale a societăţii româneşti", a afirmat Emil Constantinescu.
Fostul lider al PNŢCD Radu Sârbu a declarat, pentru Mediafax că Ion Diaconescu a fost "un simbol moral şi politic al partidului şi al societăţii româneşti".
"Ion Diaconescu a fost un simbol moral şi politic al PNŢCD şi al societăţii româneşti, iar partidul resimte dureros decesul acestuia. Nu este ultimul dintre foştii deţinuţi politici, dar moartea sa pare să jaloneze încheierea unei etape. Cred că lui i se potrivesc cel mai bine versurile lui George Coşbuc, -sunt suflet în sufletul neamului meu?-, a spus Radu Sârbu.
De partea cealaltă, preşedintele ţărănist Victor Ciorbea şi-a exprimat speranţa că Ion Diaconescu va rămâne în memoria ţărăniştilor, în memoria românilor, ca "un om plin de modestie, de o inteligenţă nativă cu totul excepţională, de o capacitate de analiză politică ieşită de comun".
Ion Diaconescu a relansat Partidul Naţional Ţărănesc
Ion Diaconescu este cel care a relansat, alături de Corneliu Coposu, Partidul Naţional Ţărănesc, imediat după revoluţia din decembrie 1989.
Nepot pe linie maternă a lui Ion Mihalache, a intrat în Partidul Naţional Ţărănesc de foarte tânăr, la numai 19 ani.
Ion Diaconescu a fost arestat la începutul lunii decembrie 1947 şi a fost deţinut politic în închisorile comuniste timp de 17 ani.
În perioada revoluţiei din decembrie 1989 a participat la relansarea partidului şi a semnat apelul pentru intrarea Partidului Naţional Ţărănesc în legalitate.
Ion Diaconescu a fost preşedinte al Convenţei Democrate Române între anii 1996 şi 2000, după alegerea lui Emil Constantinescu ca şef de stat, şi preşedinte al Camerei Deputaţilor într-o perioadă considerată dificilă, când PNŢCD a fost cel mai important partid, într-o largă şi eterogenă coaliţie de guvernare.
La 27 noiembrie 2000, Ion Diaconescu a demisionat din funcţia de preşedinte al partidului, însă ulterior a fost ales preşedinte de onoare.
S-a retras discret din viaţa publică, după ce PNŢCD a pierdut alegerile din 2000.
În lunga sa carieră parlamentară a susţinut programul partidului de anulare a consecinţelor regimului comunist, precum restituirea in integrum a proprietăţilor, lustrarea fostelor cadre ale PCR, reforma morală prin Biserică şi privatizarea.
Audio: "Ion Diaconescu se destăinuie la România Actualităţi". Interviu realizat de redactorul Bogdan Isopescu în martie 2010.