Iohannis aşteaptă motivarea deciziei CCR privind revocarea şefei DNA
Preşedintele Klaus Iohannis nu comentează încă decizia CCR care a stabilit că acesta urmează să o revoce din funcţie pe şefa DNA.
Articol de Oana Bâlă, 05 Iunie 2018, 12:42
Preşedintele Klaus Iohannis nu comentează încă decizia CCR care a stabilit că acesta urmează să o revoce din funcţie pe şefa DNA, dar atrage atenţia că procurorii trebuie să rămână independenţi şi că ei nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru.
Preşedintele Klaus Iohannis aşteaptă motivarea deciziei CCR potrivit căreia ar trebui să o revoce pe Laura Codruţa Kövesi din funcţia de procuror şef al DNA şi a spus că o va citi până când o va înţelege, după care va comunica hotărârea sa.
Şeful statului a subliniat că deşi decizia curţii vorbeşte aparent despre o chestiune concretă, în realitate trebuie aduse în discuţie şi alte probleme, precum statutul procurorilor. În opinia sa, procurorii trebuie să rămână independenţi, departe de controlul politic.
Klaus Iohannis: Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are, sau cel puţin ar trebui să aibă, o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate, ministrul justiţiei, pentru a apăra independenţa procurorilor.
Reporter: Preşedintele României a mai precizat că va respecta statul de drept şi că nu există motive pentru o eventuală suspendare a sa din funcţie.
În ceea ce priveşte organizarea unui referendum pe această temă, şeful statului a afirmat că o decizie a CCR nu poate face obiectul consultării populare.
Într-o reacţie imediată, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, scrie pe o reţea de socializare că nu trebuie să se confunde independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.
Astăzi, în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Toader a afirmat că este inadmisibil ca un grup de procurori să ceară suspendarea deciziilor CCR.
Amintim că pe 18 mai, Adunarea Generală a Procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a solicitat suspendarea adoptării unor noi decizii ale CCR referitoare la legile justiţiei, înainte de primirea avizului Comisiei de la Veneţia.
CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind CSM, au declarat surse judiciare citate de reporterul RRA Mădălina Werman.
În 11 mai, şeful statului a atacat la curte actul normativ precizând că a mai fost dedus controlului de constituţionalitate în două rânduri ca urmare a unor sesizări.
Cu toate acestea, preşedintele consideră că în forma rezultată după punerea de acord a legii cu decizia CCR există în continuare o serie de dispoziţii de natură să încalce principii şi prevederi constituţionale.