Investitori chinezi pe Valea Jiului
Un grup de investitori din China se află în aceste zile în Valea Jiului pentru a identifica oportunităţile de investiţii în sectorul minier.
Articol de Ilie Pintea, 15 Aprilie 2011, 12:44
Un grup de investitori din China se află în aceste zile în Valea Jiului pentru a identifica oportunităţile de investiţii în sectorul minier. Concretizarea unui parteneriat pe termen lung în acest domeniu ar oferi o şansă industriei din regiune, mai ales că subvenţionarea mineritului va trebui să înceteze peste şapte ani.
Compania Naţională a Huilei rămâne principalul datornic la bugetul de stat, iar închiderea mai multor mine şi concedierile colective sunt perspective care creează noi probleme sociale într-o zonă şi aşa săracă.
Discuţiile delegaţiei economice din China cu reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei au vizat modernizarea exploatărilor miniere, dar şi captarea şi utilizarea gazelor din mină, doi dintre membrii delegaţiei chineze fiind specialişti în domeniu. Pe de altă parte, investitorii chinezi au programate întâlniri cu autorităţile locale din Valea Jiului, pentru a identifica oportunităţile de investiţii în zonă.
Din delegaţia economică fac parte responsabili ai Ministerului Economiei din China, care şi-a arătat disponibilitatea de a investi în mineritul românesc, dar şi reprezentanţi ai China Huadian Engineering, o companie de stat ce are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, dar şi constructia de centrale electrice.
De rezultatele întrevederilor se leagă speranţele autorităţilor locale, care încurajează investiţiile srăine, dar şi cele ale reprezentanţilor Companiei, care, cu un parteneriat public-privat de anvergură, ar putea continua extracţia cărbunelui şi după 2018, când încetează subvenţionarea acestui sector.
Pe de altă parte, contextul actual este unul cât se poate de nefavorabil pentru mineri, având în vedere că cei aproape 9000 de angajaţi de la Compania Naţională a Huilei lucrează după un contract colectiv de muncă prelungit de nenumărate ori în ultimii trei ani, iar Compania nu are nici acum buget de venituri şi cheltuieli.
În plus, de câteva zile vorbim oficial de noi disponibilizări masive în Valea Jiului, şi în ciuda plăţilor compensatorii, măsurile de protecţie socială care acompaniază concedierile collective n-au avut eficienţă până acum. Rămâne de văzut în ce măsură se va concretiza parteneriatul româno-chinez şi ce efecte va avea acesta într-o Vale a Jiului măcinată de probleme sociale.