Investigaţii în cazul dispariţiei lui Cristian Sima
Poliţia şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare anchetează cazul fostului preşedinte al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, care nu mai este de găsit de o săptămână şi jumătate.
Articol de Daniel Neguţ, 11 Octombrie 2012, 19:16
Autorităţile anchetează cazul fostului preşedinte al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, care nu mai este de găsit de o săptămână şi jumătate.
Cristian Sima a fost înlocuit miercuri din funcţie în lipsă, iar pe piaţa de capital s-a zvonit că ar fi dispărut cu tot cu banii unora din clienţii firmei sale de brokeraj.
Poliţia s-a autosesizat, dar deocamdată nu l-a dat în urmărire generală.
Şi Comisia Valorilor Mobiliare, organismul care supraveghează piaţa de capital, a început propriile cercetari.
Poliţia din Sibiu nu a primit până acum nicio plângere sau sesizare pe numele lui Cristian Sima.
Inspectorul principal Luciana Balteş, ofiţer de relaţii publice la IPJ Sibiu, a precizat că poliţia s-a autosesizat pe baza informaţiilor din presă şi sunt efectuate verificări.
În schimb, Comisia Naţională de Valori Mobiliare a început propria anchetă, dar numai la WBS România, unde poate face acest lucru, pentru a se asigura că nu are nicio legătură cu tranzacţiile efectuate WBS Holding.
"Noi am procedat la o investigaţie la WBS România, care este sub autoritatea CNVM şi care este autorizat de către CNVM, datorită faptului că ne e teamă să nu cumva să existe anumite legături între WBS România şi WBS Holding, care are sediul în Insulele Virgine şi care nu este autorizat de către CNVM şi care este deţinut de către domnul Sima", a declarat vicepreşedintele CNVM, Alexe Gavrilă.
Piaţa de capital "trebuie să recâştige încrederea"
Jurnalul Naţional scrie că printre clienţii lui Cristian Sima s-ar fi aflat fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu, omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cântăreţul Tudor Chirilă şi creatoarea de modă Irina Schrotter, dar şi fostul ministru al finanţelor Daniel Dăianu.
Tudor Chirilă neagă pe blogul personal faptul că s-ar afla printre cei păgubiţi susţinând că activitatea acestuia pe bursele internaţionale s-ar fi încheiat din 2011.
Fostul ministru al finanţelor Daniel Dăianu este foarte aspru cu el însuşi.
"Dacă ar fi să fiu foarte aspru cu mine, am o pildă în viaţă, şi anume că aproape nu mai pot să am încredere în nimeni, ceea ce nu este lecţia potrivită", a declarat Daniel Dăianu pentru Radio România Actualităţi.
Mesajul specialiştilor este că trebuie să rămânem încrezători în piaţa de capital din România.
"În momentul de faţă, mai mult ca oricând trebuie recâştigată încrederea.
"Cred că în continuare încrederea poate să fie dată de soliditatea unor instituţii, de autoritatea acestei pieţe, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, de asociaţia brokerilor, care reuneşte o experienţă de aproape 15 ani în România", a precizat preşedintele Camerei de Arbitraj de la Bursa de Valori Bucureşti, Septimiu Stoica.