Învăţătoarea Cristiana Anghel a renunţat la greva foamei
Învăţătoarea a declarat că a trebuit să înceteze această formă de protest pentru că starea ei de sănătate s-a agravat iar dacă ar mai fi refuzat hrana încă o săptămână ar fi murit.
Articol de Adriana Turea, 01 Noiembrie 2010, 15:37
Învăţătoarea Cristiana Anghel a renunţat, luni, la greva foamei, în care se afla de 70 de zile.
Ea a precizat că a demarat protestul pentru că dorea aplicare legii de majorare a salariilor cadrelor didactice, adoptată în 2008.
Învăţătoarea a declarat că a trebuit să renunţe la această formă de protest pentru că starea ei de sănătate s-a agravat iar dacă ar mai fi refuzat hrana încă o săptămână ar fi murit.
Cristiana Anghel a subliniat că principalul mesaj al protestului ei este nevoia de a redeveni umani.
”Mesajul este acesta: dacă vrem să fim o ţară normală, dacă vrem să avem o viaţă normală trebuie să încercăm să-i înţelegem pe cei de lângă noi, să-i iertăm atunci când greşesc, să le arătăm, eventual, când şi unde au greşit, dar să încercăm să fim oameni”, a afirmat învăţătoarea.
Cristiana Anghel a mai precizat că va da curs invitaţiei ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, pentru că nu a refuzat niciodată dialogul, dar nu va face compromisuri.
Ea a mai menţionat că realimentarea va fi mai grea decât perioada de grevă.
Realimentare sub control medical
Medicii susţin că prin realimentare trebuie să-i asigure, învăţătoarei, alimente care să fie tolerate de organism şi să nu fie iritante pentru mucoasa gastrică.
Purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de diabet, nutriţie şi boli metabolice ”Profesor doctor N. Paulescu", doctor Cornelia Zetu, speră ca învăţătoarea să poată pleca acasă în cel mult două săptămâni.
Acesta a explicat şi ce regim alimentar trebuie să urmeze învăţătoarea.
”Pot fi mere coapte fără coajă, fără sâmburi, iaurt, lapte dar în cantităţi mici.
"Nu toate organismele reacţionează la fel şi de aceea se testează mai multe alimente pentru a vedea ce tolerează pacientul”, a declarat doctorul Cornelia Zetu.
Medicul a mai menţionat că o perioadă i se vor administra învăţătoarei perfuzii pentru hidratare şi hrănire, iar pe măsură ce va suporta hrana solidă vor renunţa la perfuzii.