Inundaţiile provoacă victime
Douăzeci de persoane au decedat din cauza inundaţiilor, în ultimele şapte zile. În judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ a fost decretată stare de alertă din cauza riscului crescut de inundaţii.
Articol de Paul Poteraşi, 30 Iunie 2010, 08:16
Ministerul de interne a decretat stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ din cauza riscului crescut de inundaţii .
Măsura vine după ce hidrologii au instituit cod roşu pe Siret, Prut, râurile din bazinul Sucevei, cursul superior al Jijilei şi pe râul Negru.
Avertizarea este valabilă până joi iar autoritaţile au decis evacuarea populaţiei din zonele cu pericol de inundaţii.
Potrivit corespondentului nostru Ştefan Daraban, în judeţele Iaşi şi Neamţ, Siretul nu şi-a mărit debitul în noaptea care a trecut, la ora 05.00 de exemplu, la Lespezi, la intrarea pe teritoriul judeţului Iaşi, debitul râului era în scădere cu aproximativ 70, 80 de cm.
Cu toate acestea, măsurile stabilite de comandamentele judeţene pentru situaţii de urgenţă Iaşi şi Neamţ rămân valabile. Toţi cei care îşi ştiau casele ameninţate, având în vedere experienţa de acum doi ani, şi-au evacuat gospodăriile, rămânând locului doar bărbaţii în stare să ajute la diminuarea posibilelor efecte nedorite.
Rămân vizate cartierele din vale, din municipiile Paşcani şi Roman şi satele din preajma albiei Siretului din judeţele Iaşi şi Neamţ.
În şapte comune din judeţul Neamţ, s-a stabilit evacuarea a 11.000 de persoane.
Corespondentul nostru Mihaela Buculei ne-a informat că în judeţul Suceava s-a decretat stare de alertă pentru localităţile Dolhasca, Grămeşti, Zamostea, Zvorâştea, Adâncata, Hănţeşti, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, Fântânele şi Linteni, localităţi situate pe cele două cursuri de apă Suceava şi Siret.
Câteva sute de oameni au fost deja evacuaţi din zonele inundabile ale Siretului până când pericolul va trece.
Ploile din ultima perioadă au afectat 66 de localităţi din judeţ.
Au fost evacuate circa 1200 de persoane, mare parte găsindu-şi adăpost la rude, în şcoli şi grădiniţe.
170 de case au fost distruse, peste 2500 de case avariate, zeci de kilometri de drumuri judeţene şi drumuri comunale avariate, zeci de poduri şi sute de podeţe rupte şi peste 6500 de hectare de teren agricol şi păşune inundate.
Acesta este un prim bilanţ al pagubelor produse de ploi.
Rămân închise, în continuare, mai multe drumuri judeţene, circulaţia fiind oprită şi pe trei linii CFR.
Este vorba de Suceava Nord- Dărmăneşti, Dărmăneşti- Cacica şi Gălăneşti- Gura Putnei.
Potrivit ultimului bilanţ, în urma inundaţiilor, în ultimele şapte zile au decedat 20 persoane, dintre care şapte în judeţul Suceava, şase în Botoşani, două în Cluj şi câte una în judeţele Alba, Bacău, Iaşi, Caraş-Severin şi Vrancea, alte două persoane fiind date dispărute.
Inundaţii şi în judeţul Caraş-Severin
Două localităţi din judeţul Caraş-Severin sunt grav afectate de inundaţii.
Este vorba de Sat Bătrân şi Feneş, unde marţi seara au căzut 110 litri de apă/metru pătrat în mai puţin de o oră.
Doi oameni sunt daţi dispăruţi după ce maşina în care se aflau a fost luată de viitură.
Apele au intrat în 150 de gospodării, au distrus trei autoturisme, gardurile locuinţelor, precum şi zeci de metri de şosele şi podeţe. Este afectată circulaţia rutieră pe E 70 şi cea feroviară pe magistrala Bucureşti-Timişoara.
Trenurile nu pot circula între Teregova şi Armeniş din cauza unei alunecări de teren.
Pericolul nu a trecut încă, deoarece pentru râul Timiş a fost emisă o avertizare hidrologică cod roşu. Vizat este şi oraşul Caransebeş.
Guvernul trimite produse de strictă necesitate
Guvernul trimite produse de strictă necesitate din rezerva statului în zonele afectate de inundaţii, iar pentru că pagubele estimate sunt foarte mari va fi accesat fondul de solidaritate al Uniunii Europene, a anunţat premierul Emil Boc.
Membrii executivului vor analiza măsurile care se impun pentru prevenirea altor evenimente tragice şi protejarea persoanelor afectate de calamităţi.
Printr-o hotărâre de guvern va fi stabilit cuantumul ajutoarelor care vor fi acordate sinistraţilor şi familiilor care au înregistrat decese din cauza inundaţiilor.
Ministrul de interne, Vasile Blaga a apreciat că pagubele produse de inundaţii vor depăşi
0,6% din PIB.