Intoxicaţii cu ciuperci în judeţul Sibiu
Specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară Sibiu atrag atenţia asupra pericolului mare pe care îl prezintă consumul de ciuperci din flora spontană.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 11 Iunie 2013, 17:36
În ultimele zile, în judetul Sibiu, s-au înregistrat peste 25 de cazuri de intoxicatii cu ciuperci.
Mai grav este ca printre ele s-au aflat si 6 copii, dintre care unul de doar un an si jumatate.
Din fericire toti pacientii au fost salvati de medici, dar acestia avertizeaza populatia ca intoxicatiile cu ciuperci pot avea consecinte foarte grave si pot duce chiar la deces.
Specialistii de la Directia Sanitar-Veterinara Sibiu atrag atentia asupra pericolului mare pe care îl prezinta consumul de ciuperci din flora spontana.
"Chiar si ciupercile considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, de exemplu, hribii sau champignon, care daca sunt culese prea târziu sau daca sunt atacate de paraziti, ori au degenerat, pot contine substante toxice pentru organismul uman.
"Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la caldura pe care nici macar fierberea foarte îndelungata nu reuseste sa le distruga", se spune într-un comunicat al DSVSA Sibiu.
Medicii sibieni atrag atentia ca „simptomele intoxicatiei cu ciuperci sunt variate, în functie de tipul si cantitatea ciupercilor consumate sau de persoana care le consuma.
Primele manifestari apar uneori la 15-30 de minute pâna la 1-2 ore de la momentul consumului si constau în: tulburari nervoase, furnicaturi ale membrelor, convulsii, halucinatii, salivatie abundenta, lacrimare, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede.
În alte cazuri, semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectare hepatica, hipoglicemie, putând merge pâna la coma si deces, se precizeaza într-un comunicat de presa al Directiei de Sanatate Publica Sibiu.