Interviu cu purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase
Emisiunea Reporterii Actualității
Articol de Adriana Turea, 23 Octombrie 2020, 13:40
Emisiunea Reporterii Actualității
Guvernul a aprobat aseară o ordonanță de urgență prin care se dorește simplificarea procesului de acordare a concediilor medicale persoanelor diagnosticate cu COVID-19, cu forme ușoare.
Însă, în cazul contacților, procedura a rămas aceeași, concediul medical se acordă în urma avizului DSP. Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurari de Sănătate, Mihaela Tănase, spune principalele noutăți aduse de documentul aprobat de Guvern într-un interviu acordat Adrianei Turea.
“ Mihaela Tănase: Persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare de boală, infectate cu Covid, pot opta să rămână la domiciliu în monitorizarea unui medic de familie. Așadar, persoana asimptomatică sau cu formă ușoară de boală, depistată pozitiv, are obligația de a-și anunța medicul de familie care o va monitoriza din acel moment.
Concediul medical pentru aceste persoane care vor rămâne la domiciliu va fi acordat de medicii de familie. De asemenea, este important de știut că izolarea la domiciliu se instituie doar dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii boli infectocontagioase este redus. Așadar, trebuie să existe posibilitatea izolării la domiciliu sau la sediul unei alte locații declarate.
Adriana Turea : Pacienții care sunt diagnosticați pozitiv, cu forme ușoare, mai au nevoie de avizul DSP-ului pentru concediul medical acordat de medicul de familie?
Mihaela Tănase : Nu, nu mai este necesar avizul Direcției de Sănătate Publică, aceasta este reglementarea care simplifică modul de abordare a concediilor medicale, astfel încât persoana depistată pozitiv, cu formă ușoară, care este monitorizată de medicul de familie la domiciliu, va primi concediu medical de la medicul de familie.
De asemenea, Ordonanța aprobată ieri mai reglementează faptul că și pentru persoanele care prezintă simptome asociate cu infecția cu Covid, până la infirmarea sau confirmarea diagnosticului, pot primi concediu medical de odihnă de la medicul de familie.
Chiar dacă acest diagnostic este infirmat va primi concediu medical până la rezolvarea problemei medicale care a determinat aceste simptome, dar care s-a dovedit a nu fi infecție cu Covid.
Adriana Turea: Pentru cei care nu au reușit până acum să-și ia avizele de la Direcțiile de Sănătate Publică, pentru că nu au putut să intre în legătură cu personalul de acolo, cu ei ce se întâmplă? Rămân după legea veche sau intră conform noii ordonanțe?
Mihaela Tănase : Actualele reglementări prevăd faptul că acest concediu medical se acordă după o evaluare a medicului specialist. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgenţă, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, concediul medical pentru persoanele pentru care Direcțiile de Sănătate Publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu, concediile pot fi eliberate de către medicul de familie, în baza documentelor de la DSP. Practic, medicul de familie se presupune că l-a monitorizat sau nu și este necesară a aceasta decizie a izolării de la Direcția de Sănătate Publică."