Intervenţiile cardiologice la copii, sistate la Târgu Mureş
De luni, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu se vor mai face intervenţii chirurgicale în cazul nou-născuţilor.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 28 Septembrie 2012, 15:37
Plecarea, în sistemul privat, a celor doi medici anestezişti care asigurau toate intervenţiile chirurgicale în transplantul cardiac şi în partea de chirurgie pediatrică din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a dus la stoparea, începând cu data de 1 octombrie, a intervenţiilor chirurgicale în cazul nou-născuţilor.
"Va fi foarte greu de surmontat acest lucru, ori de câte ori pleacă specialişti, mai ales de vârf, iar lucrurile nu pot fi înlocuite cu usurinţă.
"Sunt obligat să asigur continuitatea pe acest domeniu, care aşa cum spuneam, este unul extrem de important.
"Am delegat atribuţiile acestor doi medici primari unui medic specialist tânar, care va învaţa din mers, iar principala consecinţa este că, începând de la 1 octombrie, în anumite segmente de patologie, cele mai complexe si aici ma refer în primul rând la nou născuţi, nu le vom mai putea asigura, pâna când noua echipă pe care am desemnat-o va învaţa din mers şi va putea prelua şi acest segment de patologie”, a spus şeful clinicii, dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a precizat ca în condiţiile în care clinica de la Târgu Mureş este un centru de referinţă naţional pentru astfel de intervenţii, soluţia pentru nou născuţii care au nevoie de intervenţie chirurgicală o constituie străinătatea.
Dr. Horaţiu Suciu susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că Institutul de Boli cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş a fost desfiinţat şi trecut în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
În opinia sa, dacă institutul şi-ar recăpăta personalitatea juridică şi ar fi reînfiinţat, problema ar putea să-si găsească rezolvarea.