Intervenţia Rusiei în alegerile din România „a fost pregătită cu mult timp înainte”
Consilierul şefului NATO în problema ameninţărilor hibride, James Appathurai, afirmă că efectul manipulării Moscovei este mai subversiv decât orice ajutor fățiș acordat filorușilor din Europa.

Articol de Bogdan Isopescu, 14 Februarie 2025, 13:52
Consilierul şefului NATO în problema ameninţărilor hibride, James Appathurai, afirmă că intervenţia Rusiei în alegerile prezidenţiale din România a fost pregătită cu mult timp înainte. Conform acestuia, efectul manipulării Moscovei este mai subversiv decât orice ajutor fățiș acordat filorușilor din Europa, iar scenariul se poate repeta inclusiv în alegerile din Germania de luna aceasta. Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles.
Reporter: James Appathurai spune că acest gen de intervenții și manipulări ale Rusiei au un efect negativ mult mai puternic decât orice alt tip de operațiune de destabilizare a societății europene. În esență, Moscova reușește să promoveze în societatea europeană figuri filoruse care îi servesc țintele.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la EUobserver, demnitarul NATO spune că în cazul României operațiunile de manipulare au presupus crearea unor conturi neatribuite pe rețelele de socializare, care au stat în hibernare poate câțiva ani și care au fost activate apoi la momentul oportun pentru a influența rezultatul votului.
Conform acestuia, operațiunea a presupus plăți către influenceri mici, care aveau între 100 și 5.000 de abonați fiecare, însă plăți către foarte mulți astfel de influenceri. Astfel, o simplă recenzie a unui influencer asupra unui produs căruia îi făcea reclamă, cum ar fi cosmeticele, promova și o propoziție favorabilă candidatului Călin Georgescu.
Pe scurt, este vorba de o înșelăciune pregătită din timp, iar acest lucru, adaugă demnitarul NATO, s-ar putea repeta în Germania, o altă țintă a manipulării Rusiei, în condițiile în care aici vor fi alegeri pe 23 februarie.
Pe locul doi în sondaje este partidul AfD, considerat rusofil și care se opune sprijinului militar pentru Ucraina.
După invazia Ucrainei, statele vestice au expulzat mii de diplomați ruși acuzați de spionaj, spune James Appathurai.
Însă Rusia s-a repliat pentru a-și recupera capacitatea de influențare a societății europene, mărindu-și paleta de metode.