Integrarea romilor, "prin educaţie şi proiecte profesionale"
Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune spune că pentru integrarea romilor trebuie insistat pe educaţie, locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai.
Articol de Diana Domenico, 13 Octombrie 2010, 19:07
Problematica romilor şi posibilitatea ca aceasta să influenţeze aderarea României la spaţiul Schengen au fost discutate zilele acestea atât în România, unde a fost în vizită comisarul european pentru afaceri sociale şi incluziune, cât şi la nivelul Comisiei Europene.
În România, discuţiile s-au axat pe ce poate face statul ca membrii comunităţii rome să fie mai bine integraţi în societate, concluzia fiind că trebuie insistat pe educaţie, locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai.
Guvernul României are o strategie clară cu privire la integrarea romilor, a declarat comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, la finalul vizitei de două zile în România.
"O singură ţară nu poate rezolva problemele complexe cu care se confruntă comunitatea romă şi este nevoie de acţiuni comune din partea statelor membre", a mai spus László Andor.
El a mai declarat că incluziunea socială a romilor este o responsabilitate primară a ţărilor de unde provin aceştia, dar există şi o viziune integrată, astfel încât să se asigure drepturi egale şi libertate de mişcare tuturor cetăţenilor europeni.
"Este clar că, mai ales pentru România, unde numărul romilor este foarte mare, proiectele derulate cu fonduri europene joacă un rol important.
"Noi facem tot ce putem pentru a asigura existenţă tehnică, astfel încât să grăbiţi absobţia banilor europeni, rămasă mult în urmă", a adăugat László Andor.
România a contractat 500 de milioane pentru problemele romilor
Potrivit datelor furnizate de ministerul muncii, România poate cheltui, până în 2013, 4 miliarde de euro pentru proiecte sociale.
Până acum au fost contractate 2 miliarde de euro, dintre care 500 de milioane pentru proiecte destinate romilor.
Reprezentantul Fundaţiei Romano ButiQ, Ciprian Necula, a explicat faptul că fondurile europene pot rezolva cu adevărat problema romilor, dacă proiectele vin cu soluţii concrete de integrare a lor pe piaţa muncii.
"Noi avem un program - încercăm să încurajăm meseria tradiţională romă, pentru că foarte mulţi romi din România sunt meseriaşi încă. Din păcate, nu mai este pe piaţa contemporană. Noi încercăm să facem asta, să aducem pe piaţă, în aşa fel încât să fie contemporan cu piaţa.
"Şi ăia mulţi sunt în trecut, au rămas la potcoavă. Fondurile europene ar putea ajuta la integrarea romilor în România, dacă ar fi direcţionate corect şi gândite. Sunt multe proiecte care sunt de consultanţă, de consiliere ş.a.m.d. Eu cred că programele de intervenţie direct asupra grupului ar putea să aibă un impact", a declarat Ciprian Necula.
Romii, în număr de 12 milioane, reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa şi are traiul de viaţă cel mai scăzut.