Integrarea romilor făcută "la ei acasă"
Oficialii francezi, aflaţi în vizită la Bucureşti, susţin un plan de urgenţă finanţat din fonduri europene pentru intergrarea romilor, iar aceasta trebuie să se facă în România.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Septembrie 2010, 19:01
România şi Franţa sunt decise să renunţe la polemicile din presă şi să lucreze împreună pentru a pune la punct acest plan special pentru integrarea şi incluziunea socială a populaţiei roma, dar, aşa cum au dorit autorităţile franceze, în comunităţile de origine, adică în România.
La sediul Ministerul de Externe au fost comunicate, joi, concluziile discuţiilor de la Bucureşti dintre autorităţile române şi franceze pe tema expulzării romilor din Franţa.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche şi ministrul francez al imigrării Eric Besson au venit la Bucureşti pentru a cere un plan naţional de urgenţă de integrare a romilor pe teritoriul României.
Un miliard de euro pentru integrare
Acest plan de urgenţă ar putea fi finanţat din fonduri europene în valoare de un miliard de euro, spun oficialii francezi.
Toţi cei prezenţi, francezi, şi români, au spus că cele două părţi sunt decise să renunţe la polemicile din presă şi să lucreze împreună pentru a pune la punct acest plan special pentru integrarea şi incluziunea socială a populaţiei roma, dar, aşa cum au dorit autorităţile franceze, în comunităţile de origine, adică în România.
În acest scop vor fi folosite fonduri europene care, după cum a atras atenţia secretarul francez de stat Pierre Lellouche, sunt destule, dar nu au fost utilizate, fonduri europene pentru incluziune socială, dar şi pentru proiecte care să fie realizate de ONG-uri şi de reprezentanţii administraţiei locale din România.
întrebaţi despre cum răspunde Franţa la rezoluţia dată astăzi de Parlamentul European, care condamnă măsurile de repatriere voluntară a romilor din România, cei doi miniştri francezi au mai atras atenţia, că această rezoluţie este periculoasă, pentru că, de fapt, ea spune că oricine poate veni în spaţiul Uniunii Europene, să se aşeze undeva şi să nu mai plece, chiar dacă se află într-o situaţie ilegală.
Expulzarea în masă a romilor "este ilegală"
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni, relatează AFP.
Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi pentru şi 245 împotrivă.
Rezoluţia adoptată cere Parisului şi celorlalte autorităţi "să suspende imediat toate expulzările de romi".