Întâlnire pe tema legilor justiţiei
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Articol de Iulia Gherman, 01 Martie 2018, 13:02
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit, în cursul dimineţii, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu membri ai Comisiei parlamentare speciale privind legile justiţiei.
În cadrul întâlnirii de la Bucureşti, opoziţia a criticat modul în care au fost adoptate legile justiţiei, în timp ce puterea a precizat că sunt respectate deciziile Curţii Constituţionale.
Reprezentanții opoziției spun că au criticat în timpul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atât ritmul alert în care au fost dezbătute în parlament legile justiției, cât și propunerile puterii de modificare a Codurilor penale. Senatorul PNL Alina Gorghiu a vorbit despre mesajul transmis Comisiei parlamentare de specialitate de oficialul european.
Alina Gorghiu: Suntem încurajați să facem legi care să nu timoreze sistemul judiciar. Am reținut, cu siguranță, o expresie că pare a fi un război între parlament și sistemul judiciar și că nu este deloc recomandat să reglăm toată această problemă /pe care o parte/ a parlamentului, nu e cazul să ducă PSD-ALDE acest război prin presă cu sistemul judiciar.
Dan Barna, viceliderul deputaților USR: Percepția dinspre Uniunea Europeană este că sunteți într-o cursă de maraton, sunteți pe ultima turnantă și v-ați și, cumva, o luați la fugă înapoi. Și, din această perspectivă, foarte clar, MCV-ul rămâne, nu avem o perspectivă imediat de ridicare din niciun punct de vedere. Mesajul a fost diplomatic, dar ferm în această direcție, deci nu avem niciun echivoc. MCV-ul rămâne și percepția este că în România este o presiune asupra justiției, presiune prin inițiativele parlamentului și presiune prin mass-media subordonată condamnaților penali și persoanelor cu problemele penale.
Reporter: Președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a subliniat, în timpul întâlnirii, că legile din domeniul justiției sunt puse în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, ale cărei hotărâri sunt obligatorii.
Florin Iordache: În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare, vom depune toate eforturile, toți cei care suntem implicați, de la parlament, guvern sau alte instituții, astfel încât acele observații care au fost cuprinse în ultimul raport, în acest an, să poată fi finalizate și să închidem Mecanismul de Cooperare și Verificare. Ne dorim, în primul rând, o reală independență a justiției și un neamestec al politicului.
Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, subliniază, într-un comunicat de presă elaborat după întâlnirea cu oficialul european, că România acordă o atenție deosebită protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și funcționării democratice a instituțiilor statului.