Iniţiativa legislativă de plafonare a preţurilor la energie
PSD încearcă să găsească susţinere pentru iniţiativa legislativă de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
Articol de Radiojurnal, 14 Octombrie 2021, 08:31
În parlament, PSD încearcă să găsească susţinere pentru iniţiativa legislativă de plafonare a preţurilor la energie, pentru a avea săptămîna viitoare o majoritate care să voteze legea, aşa cum a promis liderul partidului, Marcel Ciolacu.
Însă la dezbaterile de ieri, din comisiile de specialitate din Senat, votul a fost amânat.
Ministerul de resort, dar şi autoritatea de reglementare, deşi nu se opun direct plafonării, cred că legea ar putea fi îmbunătăţită, mai ales că în Comisia Europeană o astfel de măsură ar putea fi văzută ca un ajutor de stat acordat indirect companiilor din energie.
În plus ar fi variante mai bune pentru ca facturile să scadă precum reducerea TVA la energie.
Reporterul RRA, Alina Bordeiaşu, are detalii.
Reporter: Senatorii din comisiile de specialitate au amânat pentru începutul săptămânii viitoare dezbaterile și votul pe legea inițiată de PSD privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici timp de șase luni. Între timp, se așteaptă puncte de vedere de la Consiliul Concurenței, Ministerului Energiei și Ministerul de Finanțe. Senatorul PSD Daniel Zamfir a explicat că după adoptarea legii, prețul pe care cetățeanul îl va plăti la energia electrică se va reduce la jumătate, iar pentru gaze naturale reducerea va fi și mai mare.
Daniel Zamfir: Preţul la energie electrică se plafonează la cel mult la 460 de lei megawatt/oră, iar prețul gazelor naturale se plafonează la cel mult 135 de lei megawatt/ oră. Ca să fie limpede, plafoanele astea nu au în componență valoarea TVA, acciza, bonusul de cogenerare și contravaloarea certificatului verde.
Reporter: Şi UDMR susține plafonarea, dar atrage atenția că nu este o urgență în acest moment, întrucât este în vigoare ordonanța guvernului privind compensarea facturilor. Prezent la discuții, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, a atras atenția că această plafonare ar sprijini mai degrabă furnizorii, întrucât aceștia ar putea să nu mai cumpere energie electrică și gaze naturale la cel mai bun preț din piață, știind că statul va acoperi o parte din costuri.
Zoltan Nagy: Concluzia mea este că sunt şanse mari ca toți cei 9 milioane de consumatori de energie electrică și toți cei 4 milioane de consumatori de gaze naturale să beneficieze de această măsură. Vă spun ca să aveți o imagine asupra impactului bugetar și impactul în piață.
Reporter: Reprezentant ANRE a mai spus că România poate lua și alte măsuri de susținere a populației, cum ar fi preluarea temporară de către stat a contribuției pentru certificatele verzi, eliminarea bonusului de cogenerare și eliminarea TVA-ului.