"Iniţiativa celor Trei Mări"
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Varşovia, la summitul "Iniţiativei celor Trei Mări".
Articol de Florin Lepădatu, 06 Iulie 2017, 07:53
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Varşovia, la summitul "Iniţiativei celor Trei Mări".
La reuniune în calitate de invitat special va fi prezent şi preşedintele SUA, Donald Trump.
"Iniţiativa celor Trei Mări" urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări: Adriatică, Baltică şi Neagră, în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii ori protecţia mediului.
"Iniţiativa celor Trei Mări" e un plan major care porneşte de la ideea că ţările de la frontiera estică a NATO şi Uniunii Europene care resimt ameninţarea Rusiei pot deveni mai sigure şi mai prospere prin interconectare şi investiţii majore în infrastructură.
Individual, toate aceste ţări s-au concentrat pe investiţii est-vest, care să le lege de Europa Occidentală, care ar creşte semnificativ economia în întreaga regiune.
Oana Bâlă explică: "Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări" urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din jurul mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului.
Sunt aşteptaţi la reuniunea de la Varşovia şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, iar în calitate de invitat special la summit va fi prezent şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va susţine un discurs în Piaţa Krasinski.
Este primul discurs public al lui Donald Trump în Europa, iar reprezentanţii Casei Albe au ales un loc simbolic dedicat revoltei de la Varşovia din 1944 împotriva ocupaţiei naziste.
Vizita preşedintelui american în Polonia confirmă sprijinul ferm al SUA pentru unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi europeni şi subliniază totodată prioritatea administraţiei de a întări apărarea colectivă din cadrul NATO.
Summitul de la Varşovia are loc înaintea reuniunii G 20 de la Hamburg marcat de tensiunile dintre Donald Trump şi partenerii din Europa Occidentală.
În condiţiile în care Germania a subliniat că este nevoie de mai multă unitate europeană, iniţiativă susţinută fără rezerve de preşedintele francez, Emmanuel Macron, summitul se anunţă destul de dificil pentru cancelarul german, Angela Merkel, care va avea de gestionat şi prezenţa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în contextul unor tensiuni fără precedent în relaţiile bilaterale germano-turce.
În plus, summitul G 20 marchează şi prima întâlnire dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi Donald Trump.
Revenind la "Iniţiativa celor Trei Mări", reuniunea la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis va avea două sesiune plenare: transatlantică şi economică şi un dejun de lucru cu tema "Viitorul Europei unite".
De altfel, România şi Polonia sunt pe aceeaşi lungime de undă, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în ceea ce priveşte securitatea şi nevoia ca NATO să continue să aibă o prezenţă consistentă pe flancul estic.
În plus, atât Bucureştiul, cât şi Varşovia acordă o atenţie deosebită parteneriatului estic, care are nevoie de obiective concrete şi ambiţioase la summitul din acest an, care să permită avansarea relaţiilor statelor din parteneriat cu Uniunea Europeană pe baza principiilor diferenţierii şi meritelor proprii.
România şi Polonia sunt parteneri strategici în baza semnării declaraţiei comune privind parteneriatul strategic în 2009.
În prezent, parteneriatul strategic este implementat prin planul de acţiuni comune pentru perioada 2016- 2020.
În ceea ce priveşte relaţia economică, potrivit datelor Ministerului Român de Externe, schimburile comerciale româno-poloneze au crescut constant în ultimii ani, iar în 2015 s-au ridicat la 4,5 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de anul precedent.
În plus, anul trecut la sediul Ambasadei României la Varşovia a fost inaugurată Camera de Comerţ şi Industrie Polono-română."