Industria alimentară şi auto ar trebui să "renască" economia
Cele două industrii trebuie să fie pilonii redresării economiei româneşti în 2011, anticipează Comisia Naţională de Prognoză.
Articol de Diana Domenico, 08 Iunie 2010, 13:41
Industria alimentară şi cea auto ar trebui să fie principalele motoare ale redresării economice a României în 2011, anticipează Comisia Naţională de Prognoză, ale cărei date stau de altfel la baza calculelor făcute de autorităţi, ce prevăd revenirea creşterii economice de anul viitor.
Analiştii economici atrag însă atenţia asupra nevoii ca statul să aloce suficiente fonduri pentru a stimula activitatea economică.
Primul ministru spunea că reducerea deficitului bugetar ar urma să aibă ca efecte stimularea mediului privat, stoparea creşterii şomajului şi o scădere mai încetinită a consumului.
Indiferent de măsurile care se vor lua, România nu poate evita starea de recesiune în 2010, în opinia fostului ministru al economiei, Daniel Dăianu.
Pentru relansarea economică sunt necesare stimularea procesului investiţional, combaterea evaziunii fiscale, dar şi o risipă mai mică a banului public, spune Daniel Dăianu.
"Noi avem aproape o slăbiciune devenită congenitală. La noi se risipeşte banul şi cu bună ştiinţă şi fără ştiinţă. Şi eu cred că există mult spaţiu pentru a fi diminuat. Cu cât diminuăm mai mult risipa, cu cât reuşim mai mult în combaterea evaziunii fiscale, aducem resurse suplimentare la buget, astfel încât putem să cofinanţăm mai multe fonduri europene, putem îndrepta surse bugetare către proiecte investiţionale mari", a afirmat Daniel Dăianu.
Revenirea economiei naţionale este în strânsă legătură cu producţiile celorlalte state europene, dar şi cu factori care ţin de piaţa internă, explică fostul ministru al economiei.
"Cu cât vom reuşi mai mult să avem un pachet de austeritate care să nu recurgă la creşteri de taxe şi impozite, cu cât semnele de reviriment economic în Uniunea Europeană vor fi mai accentuate, ceea ce ar crea posibilităţi noi exportului românesc, cu cât dobânzile la creditare, dobânzile pe piaţa internă vor fi mai favorabile pentru firmele private, cu atât mai bine pentru economia noastră. Indiferent de varianta asupra căreia se va decide în ultimă instanţă, noi nu putem să evităm o perioadă de austeritate, vizând ca în 2011 să asistăm în economia noastră la o reluare a creşterii economice", a adăugat Daniel Dăianu.
Potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, datele macroeconomice arată că în primul semestru al anului 2011 România va trece pe creştere economică.
"Principalele domenii în care se vor continua investiţiile sunt cele din industrie, sunt investiţii în industria alimentară, în industria constructoare de maşini. A doua speranţă, cea legată de infrastructură, când România va fi scoasă dintr-un impas de reluarea activităţii industriale, bazată în special pe export", a spus Daniel Ghizdeanu.
Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, aplicarea programului de reducere a cheltuielilor bugetare va conduce la investiţii străine directe de 4,5 miliarde de euro