Indicele de confort termic a atins pragul critic
Administraţia Naţională de Meteorologie atenţionează că indicele de confort termic a atins valoarea maximă admisă de 80 de unităţi în mai multe localităţi din sudul României
Articol de Ioana Dogaru, 23 Iunie 2011, 16:27
Indicele de confort termic a atins valoarea maximă admisă de 80 de unităţi în mai multe localităţi din sudul României, în acest caz populaţia fiind nevoită să ia măsuri suplimentare de protecţie împotriva căldurii, atenţionează Administraţia Naţională de Meteorologie.
Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă - cea resimţită de corpul uman.
În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evapora, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.
Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.
Harta indicelui de confort termic. Foto: ANM. Click pe poză pentru mărire. |
Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.
Potrivit hărţii valorilor indicelui de confort termic publicată joi pe site-ul ANM, localităţile în care pragul critic a egalat sau este aproape de nivelul admis (între 78 şi 80) sunt Bucureşti, Afumaţi, Fundulea şi Cernavodă.
De asemenea, indice maxim de 80 de unităţi apare în zona Olteniei şi a braţului dunărean Sfântu Gheorghe.
Totodată, în vest, la Sânnicolau Mare se semnala un indice de confort termic de 80.
Zonele ferite de căldură şi, implicit de un grad mare de disconfort termic apar pe harta ANM poziţionate la Vârful Omu (indice 52), Bâlea Lac (59) şi Călimani (61).
Indicele de radiaţie ultravioletă
În ceea ce priveşte indicele radiaţiei ultraviolete, pe litoral acesta a depăşit pragul nouă, notificat pe harta ANM cu culoarea portocaliu, în timp ce în jumătatea de sud a ţării indicele radiaţiei ultraviolete este cuprins între opt şi nouă.
Acest indice reprezintă o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului şi se calculează pentru a ajuta populaţia să se protejeze. Nivelul estimat se referă la momentul amiezii, în condiţii de cer senin.