Indemnizaţiile de creştere a copilului, plafonate suplimentar
Guvernul se pregăteşte să taie din sumele alocate pentru creşterea copilului fie prin plafonarea perioadei de acordare, fie prin reducerea indemnizaţiei lunare.
Articol de Angela Bârgoan, 06 Decembrie 2010, 09:59
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare PDL-UDMR au declarat că au convenit aseară ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului "să rămână de doi ani", iar plafonul minim "să nu scadă sub 600 de lei".
Potrivit legii în vigoare, indemnizaţia de creştere a copilului se acordă părintelui pe o perioadă de doi ani. Valoarea actuală a indemnizaţiei este de 85 la sută din veniturile legale realizate de părinte în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 3.400 de lei pe lună.
Premierul Emil Boc a spus că a analizat împreună cu reprezentanţii partidelor din coaliţie ce presupune din punct de vedere financiar fiecare dintre variantele de modificare a legii şi "care ar fi impactul asupra bugetului".
Ministrul muncii a spus că la întâlnirea cu reprezentanţii coaliţiei a propus trei variante de lucru.
O primă soluţie ar consta în acordarea timp de un an a unei indemnizaţii reprezentând 85% din venituri, dar a cărei evaluare maximă nu poate depăşi 3.400 de lei.
În plus, mamele care se întorc la serviciu din a şaptea lună vor beneficia de un bonus de 500 de lei.
Celelalte două variante prevăd ca mamele să beneficieze timp de doi ani de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 sau la 1.500 de lei.
În acest caz, bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme ar urma să fie de 100 de lei lunar.
Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat că Uniunea nu este de acord cu reducerea concediului maternal, ci doar cu "o uşoară scădere" a plafonului maxim de 3.400 de lei a indemnizaţei, cât este în prezent.