Încep protestele sindicaliştilor din învăţământ
Profesorii se plâng că nu şi-au primit salariile pe luna februarie.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 15 Martie 2010, 19:15
Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au decis ca începând de marţi până la sfârşitul săptămânii să declanşeze grevă în învăţământul din Buzău.
Profesorii se plâng că nu şi-au primit salariile pe luna februarie, în timp ce autorităţile locale se declară surprinse de protestul sindicaliştilor.
În colegiul celor 164 de lideri sindicali afiliaţi Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, s-a decis ca în tot atâtea unităţi de învăţământ să nu se facă ore, iar pe 24 martie, peste 2.500 de dascăli, nemulţumiţi de diminuarea drastică a salariilor pe luna februarie, să protesteze timp de o oră şi jumătate pe străzile municipiului Buzău.
Ion Dobre, liderul sindicaliştilor buzoieni spune că, pe lângă participarea la pichetarea şedinţei de guvern şi a sediului Guvernului împreună cu sindicaliştii afiliaţi FSLI, dascălii buzoieni continuă şi alte forme de protest declanşate săptămâna trecută.
"Noi mergem mai departe cu celelalte angajamente, respectiv netrecerea notelor în documentele şcolare şi intenţia de a nu încheia anul şcolar", a mai spus acesta, adăugând că protestele vor înceta când sindicaliştii vor fi înştiinţaţi că li se plătesc salariile cu tot cu drepturile câştigate în justiţie.
De cealaltă parte, Florina Stoian, inspector general şcolar, spune că greva este ilegală, potrivit contractului de muncă.
Florina Stoian afirmă că, deşi dascălii buzoieni şi-au obţinut în instanţă mărirea salariilor cu 33%, aceştia ar trebui să accepte faptul că acţiunea lor sindicală nu le poate rezolva în totalitate nemulţumirile.
"Nu cred că această formă de protest chiar rezolvă problema; problema trebuie rezolvată prin aplicarea legii unitare în fiecare şcoală, şi legea care este în vigoare să fie aplicată", a adăugat aceasta.
Pentru ca problema salarizării în învăţământul buzoian să se rezolve este nevoie de peste 10 milioane de lei numai în trimestrul I al acestui an. Deja sunt situaţii de dascăli din mediul rural buzoian care nu şi-au primit salariile de aproximativ o săptămână.
"Sunt vreo cinci sisteme de acordare a salariilor în localităţile din judeţul Buzău. Unii sunt cu 67%, unii au acceptat ca pe cele 11 luni rămase, februarie-decembrie, să se împartă ce a rămas, exact cum s-a întâmplat la Brăila şi au acceptat.
"De exemplu, la Brăila, am vorbit cu domnul prefect; acolo a fost un singur profesor de matematică care a calculat perfect; nu a ieşit niciun scandal", a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.
La Iaşi, profesorii au anunţat că vor protesta miercuri, în timpul şedinţei de guvern care va avea loc în localitate.
La Arad câteva mii de salariaţi din şcoli, majoritatea profesori, învăţători şi educatori, au fost în grevă de avertisment timp de două ore. Ei au criticat desfiinţarea sau comasarea unor şcoli şi acuză nesiguranţa locurilor de muncă.
În judeţul Timiş, au participat la greva de avertisment doar trei sute de cadre didactice, însă liderii de sindicat au declarat că acţiunile de protest vor continua conform calendarului stabilit la nivel naţional.