Încă doi cetăţeni români evacuaţi din Yemen
Până la acest moment, numărul cetăţenilor români evacuaţi din Yemen, ca urmare a deteriorării severe a situaţiei de securitate, este de 24, informează MAE.
Articol de Carmen Gavrilă, 06 Aprilie 2015, 17:49
MAE anunta ca a mai evacuat doi cetăţeni români din Yemen.
Romanii se afla în prezent pe o navă maritimă aparţinând Pakistanului, cu destinaţia Djibouti.
In afara celor doi cetăţeni români pe lista de evacuare de astăzi s-au aflat încă 4 cetăţeni români, aceştia din urmă refuzând însă, din motive personale, îmbarcarea şi evacuarea din portul Al Hudaydah.
MAE rămâne, însă, în legătură cu cetățenii români care au refuzat îmbarcarea propusă astăzi.
Astăzi, membrii Celulei de Criză au avut o întâlnire cu şeful biroului din România al Organizaţiei Internaționale pentru Migraţie, în cadrul căreia a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor conjugate pentru evacuarea în condiţii de siguranţă a tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent în Yemen.
Tot în cursul zilei de astăzi, consulul onorific al Yemenului, acreditat de curând în România, a fost invitat la o discuţie cu conducerea Departamentului Consular, ocazie cu care i s-a solicitat sprijinul pentru demersurile de evacuare a cetățenilor români, iar consulul si-a aratat intreaga disponibilitate.
MAE prin intermediul misiunilor diplomatice din regiune, menţine legătura permanentă cu toate autorităţile implicate în acţiunile de evacuare.
Până la acest moment, numărul cetăţenilor romani evacuaţi din Yemen ca urmare a deteriorării severe a situaţiei de securitate, este de 24, la care se adaugă 2 cetățeni ai Republicii Yemen și 1 cetățean al Republicii Moldova, care sunt membri de familie.
MAE reaminteşte că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat, încă din anul 2011, un avertisment ferm de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă: "Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara"!
Această alertă de călătorie a fost adusă la cunoştinţa publicului larg în mod constant în tot acest interval prin intermediul celor două instrumente moderne de informare ale MAE – serviciul de alertă prin SMS „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, lansat în luna octombrie 2012, prin intermediul căruia cetățenii români, odată ajunși într-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice române, respectiv prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, lansată în anul 2014, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.