Încă 300 de romi se întorc în ţară
În capitala Franţei au continuat întâlnirile dintre autorităţile celor două ţări pe tema cooperării bilaterale, iar oficialii de la Paris au solicitat creşterea numărului de poliţişti detaşaţi în Franţa.
Articol de Alina Stănuţă, 26 August 2010, 14:42
Aproape 300 de cetăţeni români de etnie romă se întorc astăzi în ţară, în urma repatrierilor organizate de autorităţile de la Paris.
Două avioane, din Paris şi Lyon, în care se află romi care au ales să se întoarcă în ţară, se îndreaptă spre România.
Un alt transport de romi a fost trimis în urmă cu o săptămână din franţa în România.
În capitala Franţei au continuat întâlnirile dintre autorităţile celor două ţări pe tema cooperării bilaterale şi a gestionării situaţiei sociale a romilor.
"Vizita a fost la iniţiativa noastră, a Ministerului de Interne. Am venit aici cu secretarul de stat de la Ministerul Muncii cu două proiecte: unul pentru eficientizarea luptei împotriva criminalităţii organizate, dar şi criminalităţii itinerante şi un proiect pentru inserţie şi incluziune la nivel local", a declarat secretarul de stat din ministerul de interne, Dan Fătuloiu.
"În judeţele de origine a cetăţenilor români de etnie romă am căzut de acord ca problema romilor să fie tratată din două puncte de vedere: ca o problemă socială şi separat ca o problemă de delicvenţă, pentru că programul de reinserţie şi incluziune se referă la rezolvarea acestei probleme sociale în ţara noastră. Am propus să fie promovat ca un proiect european, ca un model de cooperare poliţienească şi de bună practică" a mai declarat Dan Fătuloiu.
Poliţiştii trebuie să comunice direct, să-şi creeze canale de comunicare directă şi dacă este nevoie să lucreze şi la unele cazuri, afirmă Dan Fătuloiu.
Şeful statului, Traian Băsescu, spunea zilele trecute că situaţia din Franţa s-ar putea rezolva ca în Italia, adică prin trimiterea de poliţişti.
"Noi avem aici doi ataşaţi de interne care sunt stabili şi care lucrează pe lângă ambasadă şi mai avem patru poliţişti care sunt detaşaţi pe trei luni, la Prefectura de Poliţie din Paris. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul ministru de Interne, a solicitat părţii române să mai detaşăm poliţişti, pentru că cei care au fost detaşaţi au fost eficienţi în activitatea de sprijin în documentarea faptelor. S-au solicitat 14 poliţişti. Noi suntem de acord să vină în Franţa" a mai spus Dan Fătuloiu.
Acesta a declarat că politica de reintegrare a romilor în România va consta într-un proiect comun, prevenire, combaterea criminalităţii, incluziune, reinserţie profesională şi reinserţie socială.