În România „se fac doar jumătate din intervențiile cardiologice de care ar avea nevoie populația”
În România se fac doar jumătate din intervențiile cardiologice de care ar avea nevoie populația, afirmă șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din Târgu Mureș, medicul Horațiu Suciu.
Articol de Marcela German, 25 Ianuarie 2023, 19:04
Realizator: În România se fac doar jumătate din intervențiile cardiologice de care ar avea nevoie populația, afirmă șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din Târgu Mureș, medicul Horațiu Suciu. În opinia sa, construirea unui nou ”institut al inimii” la Târgu Mureș va duce la o creștere substanțială a numărului de operații. Marcela German relatează.
Reporter: Doctor Horațiu Suciu a explicat că în România ar fi nevoie anual de peste zece mii de intervenții la pacienți care suferă cu inima, dar se realizează doar circa șase mii; o parte se fac la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Horațiu Suciu: Singura unitate din țară care reușește să acopere întreaga paletă de activități cu rezultate bune. Problema e că nu este suficient pentru că, în continuare, infrastructura, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare în România este mult, mult sub nivelul necesar.
Reporter: Numărul intervențiilor va crește din 2026, când ar trebui să se finalizeze noul ”institut al inimii” finanțat prin PNRR. Se speră ca lucrările să înceapă în partea a doua a acestui an.
Horațiu Suciu: Faptul că vom reuși să ne translocăm activitatea într-o unitate care, într-adevăr, să arate ca un spital din secolul XXI va fi o creștere substanțială a numărului de intervenții. Nu vom avea mai multe paturi, vom avea, în schimb, mai multe săli de operații, mai multe zone în care aceste activități cardiologice vor fi efectuate cu un randament mult mai mare.
Reporter: Institutul din Târgu Mureș a pregătit în timp record proiectul pentru noul spital; a obținut, însă, cel mai mare punctaj și o finanțare de 105 milioane de euro.