În România, „din fericire, nu am ajuns la faza în care au ajuns alții”
Emisiunea "Subiectul zilei" l-a avut ca invitat pe secretarul de stat Raed Arafat.
Articol de Simina Botar, 13 Aprilie 2020, 20:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 aprilie, ora 19:11) - Realizator: Simina Botar
Realizator: Bună seara. Subiectul zilei: cum ne apărăm de noul coronavirus? Invitat în direct: doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Bună seara și vă mulțumesc foarte mult pentru participare.
Raed Arafat: Bună seara.
Realizator: Dle Arafat, lumea încă se întreabă dacă e adevărat sau e manipulare. Vă întreb ca om: cât de serios e?
Raed Arafat: Eu cred că cine mai crede că este manipulare înseamnă că nu trăiește în această lume, pentru că numărul îmbolnăvirilor pe plan mondial și numărul deceselor care se vorbește despre ele în fiecare zi este un lucru foarte adevărat și nu cred că toată mass media din lume și din Italia și din Franța și din Germania și din China și din Statele Unite s-au coalizat ca să mintă, adică este o situație reală.
Până acum, în România, din fericire, nu am ajuns la faza în care au ajuns alții. Încercăm să nu ajungem acolo. Nu știm dacă vom reuși. S-au luat măsuri, s-au luat măsuri serioase de distanțare, de limitare a contactului social pe o anumită perioadă tocmai ca să nu ajungem acolo, așa că, din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui totuși să nu mai asculte ce scrie Facebook și unii și alții care încearcă să minimalizeze situația asta, și să o ia foarte în serios la acest moment.
Realizator: Ce ați face dacă o rudă s-ar duce într-un lăcaș de cult sau s-ar duce la plimbare? Ce i-ați spune?
Raed Arafat: În primul rând, regulile care s-au pus și care s-au bazat mult pe colaborarea populației, și nu pe impunerea forțată, dar pe colaborarea populației mai mult, eu cred că au fost reguli care nu erau exagerate pentru ce trece prin el lumea la acest moment și trebuie respectate. Cei care nu le respectă și riscă nu pot să le spun decât că ei pot să fie cauza decesului unor persoane care se expun din cauza lor. Deci de aici este trasă linie, adică, dacă respect regulile, mă protejez pe mine, dar protejez și pe alții. Dacă nu respect regulile, poate mă îmbolnăvesc eu, poate că nu o să știu că m-am îmbolnăvit, dar poate că îmbolnăvesc pe alții chiar din familia mea, poate să îmbolnăvesc bunica, mama, tata, cineva care este în vârstă și această îmbolnăvire să fie fatală pentru persoana respectivă. Deci trebuie să fim extrem de responsabili în această perioadă.
Realizator: Ce facem zilele astea mai ales cu copiii? Au voie să se vadă cu seniorii, cu bunicii, mai ales acuma de Paște?
Raed Arafat: Nu, este recomandat că nu. Am mai zis noi acest lucru. În această perioadă mai degrabă trebuie evitat acest lucru, pentru că copiii pot să fie un vehicul perfect de transmitere, mai ales dacă au fost lăsați să se joace stradă, să se joace cu vecinii, cum s-a întâmplat, din păcate. A fost oprită școală, dar s-a văzut mult că, copiii nu au stat în casă, copiii au fost lăsaţi la joacă cu vecinii şi cu copiii din vecini în stradă şi asta înseamnă că oricare dintre ei poate să fie purtător infectat, asimptomatic. Dacă este infectat asimptomatic, poate infecta bunicul, bunica sau orice persoană care intră în legătura cu el.
Realizator: Acum, noi învățăm din mers, dar a apărut ceva nou din experiența acumulată în practica medicală legat de manifestările acestui coronavirus sau de felul cum trebuie să ne comportăm ca să-l evităm?
Raed Arafat: Deci singurul comportament pentru a-l evita este igiena, este spălatul pe mâini des, dezinfectarea, folosirea unei măşti, și asta a fost schimbarea faţă de începutul pandemiei, folosirea unei măşti sau a oricărui mecanism, fular, eșarfă pentru acoperirea nasului şi a gurii, mai ales când ești în transportul public, când ești în zone publice să folosești așa ceva - deci astea sunt recomandările simple și, bineînțeles, cât mai puțină expunere în zonele publice și la alte persoane în aceste momente. Sper că vom reveni la o situație cât mai aproape de normal cât mai repede, dar, ca să revenim cât mai repede, va trebui să respectăm regulile acuma. Dacă nu respectăm regulile acum, această problemă se va prelungi și poate să ne forțeze, dacă se prelungește și se agravează, poate să ne forţeze să luăm măsuri mai dure.
Realizator: Care e cea mai importantă urgență pe care o aveți dumneavoastră în perioada asta?
Raed Arafat: Cât mai mult limitarea răspândirii și, bineînțeles, pregătirea sistemului de urgență și a sistemului sanitar, în colaborare cu Ministerul Sănătății cât mai bine, pentru că știm bine că partea de Terapie Intensivă, de ventilaţie, este partea cea mai sensibilă aici, pe lângă sectorul de primă linie, sectorul de urgență, pre-spital, UPU, medicii de familiei, deci asta este urgenţa maximă: să protejăm personalul medical, să pregătim sistemul medical și să încercăm să limităm cât mai mult răspândirea.