Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În România, cu actualul ritm de vaccinare, „valul patru fi destul de amplu”

"Apel matinal" - Invitat: dr. Gindrovel Dumitra, președintele Gupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.

În România, cu actualul ritm de vaccinare, „valul patru fi destul de amplu”
Foto arhivă

01 Septembrie 2021, 10:42

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 septembrie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Peste 1.300 de cazuri noi de infectare cu coronavirus anunțate ieri după realizarea a aproape 46.000 de teste. De asemenea, aproximativ 8.700 de oameni au primit ieri prima doză a unui vaccin anti- COVID-19 sau serul în doză unică, număr în creștere cu 1.500 față de ziua precedentă. Având în vedere cursul ascendent al îmbolnăvirilor în România, autoritățile au luat o serie de măsuri pentru a stimula vaccinarea. Ordonanța aprobată de guvern prevede o alocație de hrană în valoare de 100 de lei pentru persoanele imunizate. De asemenea, va fi organizată și loteria pentru simularea vaccinării cu premii în bani pentru cei imunizați.

Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este doctor Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie. Domnule doctor, stimulentele în premii și bani pentru vaccinare pot fi o soluție?
Gindrovel Dumitra: Părerea mea este că va fi o soluţie pentru un număr de persoane, cât reprezintă acest număr este foarte greu de estimat în acest moment. Cert este că ne aflăm într-un impas, aşa cum dumneavoastră aţi şi specificat, numărul de persoane care se vaccinează zilnic este suboptimal, 10.000 de persoane este foarte, foarte puţin, în condiţiile în care noi la 1 septembrie ar fi trebuit să avem cel puţin 50% din populaţie vaccinată. Ei bine, dacă vom continua în acest ritm este clar că valul patru fi un val destul de amplu, mă refer la numărul de cazuri, dar și la numărul de persoane care îşi vor pierde viaţa, şi este momentul în care trebuie să adoptăm anumite măsuri astfel încât să creştem aderenţa la vaccinare. Stimulentele reprezintă una dintre astfel de intervenţii. Practic, putem să ne gândim în acest moment că prin aceste măsuri o parte din populaţia care până în acest moment era sceptică beneficiază de încă o motivaţie suplimentară pentru a se prezenta la vaccinare, în condiţiile în care consideră vaccinarea ca fiind necesară, dar nu prioritară.

Realizator: Dar, din practica altor țări, aceste stimulente funcționează?
Gindrovel Dumitra: Aceste stimulente funcţionează până la un anumit nivel, aşa cum am spus, adică nu funcţionează pentru întreaga populaţie, pentru tot segmentul de populaţie care trebuie vaccinată în acest moment. Există un număr relativ variabil, în funcţie de fiecare stat în parte care aderă la astfel de măsuri. Care este numărul în România, ca să putem să răspundem la întrebarea dumneavostră dacă funcţionează, este greu de spus în acest moment. Dar până când nu încercăm nu putem să aflăm răspunsul.

Realizator: Se poate vorbi totuși, nu știu, despre o discriminare față de cei care s-au vaccinat de bunăvoie?
Gindrovel Dumitra: Bineînţeles. Din punctul meu de vedere se poate vorbi de o discriminare, se poate vorbi, să zicem, de măsuri care nu sunt neapărat adecvate momentului actual. Dar este o intervenţie la care aşteptăm să avem un răspuns fără discuţie.

Realizator: După cum bine ştiţi, au apărut subiectele legate de adeverințele false de vaccinare, dumneavoastră v-aţi întâlnit cu astfel de cazuri?/atataru
Gindrovel Dumitra: Eu m-am întâlnit cu pacienți care mi-au cerut să mimez actul vaccinării, astfel încât să eliberăm adeverința în fals. Sigur că nu am făcut-o. Avem, am cules destule mărturii de la colegi de-ai noștri care spun că s-au întâlnit cu astfel de situații. La rândul lor, colegii mei spun că nu au făcut-o. Deci, probabil că există un număr de, să zicem, persoane care au forțat, într-un fel sau altul, limitele și bunului simț, și al legii, solicitând aceste adeverințe. În ce măsură li s-a dat curs, organele de anchetă trebuie să o facă, să ne spună.

Realizator: Dvs. ce le-ați spus acelor pacienți? Sau, nu știu, ați spus mai departe ceea ce s-a întâmplat?
Gindrovel Dumitra: Fără discuție. Deci, în primul și în primul rând, în momentul în care pacienții mei mi-au solicitat acest lucru, eu le-am oferit varianta. Le-am spus: dacă doriți să continuăm vaccinarea, o continuăm. Dacă nu, asta este, nu veți primi certificatul. Și de fiecare dată vaccinarea a fost continuată, astfel încât, practic, persoanele respective au primit și vaccinul. Mai mult decât atât, i-am informat că această vaccinare nu are neapărat un obiectiv acela de a obține un drept, cât mai ales de a obține dreptul la sănătate. Și asta este ceea ce contează. Altfel, în orice tentativă pe care o au unii pacienți de a obține beneficii, să zicem, mai puțin importante din punctul de vedere al sănătății, dar în favoarea unor drepturi, ei bine, pentru mine, ca medic, asta nu contează. Pentru mine, ca medic, este foarte important ca să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane, astfel încât, repet, așa cum am spus, viețile celor care ar putea să fie pierdute în acest val patru să fie salvate.

Realizator: La începutul anului, premierul Florin Cîțu spunea că obiectivul este ca în luna septembrie țara noastră să aibă 10 milioane de persoane imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2. În total, de la începutul campaniei de imunizare în țara noastră, aproximativ 5 milioane de oameni s-au vaccinat, cei mai mulți dintre ei cu schemă completă. Ce credeți, undeva, ceva a fost în neregulă? Nu a fost atins acest obiectiv.
Gindrovel Dumitra: Este profilul populațional pe care noi îl tot analizăm la nivelul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie de ceva vreme. Pentru că, după cum bine știm, în România, începând cu anul 2018 a început, să zicem, această campanie anti-vaccinare, care are rezultatele pe care le vedem în acest moment. Practic, inducerea în populație a unei temeri, a unei frici nejustificate determină, la un moment dat, un răspuns din partea unei părți din populație care se dorește, mai curând, să își prezerve starea de sănătate pe care o are în acest moment, considerând că va putea să se ferească de valul pandemic prin măsurile pe care le-au luat până în acest moment. Ei bine, este o falsă impresie, este o falsă senzație a acestor persoane, pentru că valul patru lovește, și lovețte fără milă, așa cum am observat și în valurile anterioare și cum vedem și în alte țări./asalar/atataru/ Iar în momentul în care o persoană decide să nu se vaccineze crezând că în acest fel este în siguranţă - în siguranţă, evitând reacţii adverse - de fapt se expune riscului de a dezvolta o boală şi de a dezvolta complicaţii care sunt mult mai frecvente şi mult mai ameninţătoare de viaţă decât vorbim în cazul reacţiilor adverse, care reacţii adverse sunt minore. Ei bine, aceste grupuri populaţionale despre care vorbeam puţin mai devreme au o teamă şi mai ales o lipsă de respect faţă de autoritate, iar în momentul în care mesajele principale au venit din zona autorităţilor şi nu au fost însoţite şi de mesaje congruente - atenţie! - din partea cultelor, de exemplu, sau din partea altor persoane care reprezintă stâlpi de moralitate în comunitatea respectivă, ei bine, în acel moment puteam spune că am ajuns la acest impas care va fi foarte dificil de depăşit şi mai este un element foarte important, este momentul în care trebuie să înţelegem că şi în activitatea acestor persoane despre care vorbeam puţin mai devreme şi în special în viaţa unor culte religioase din România se întâmplă în acest moment unele intervenţii în sens invers, ceea ce din puncutl meu de vedere este inacceptabil, pentru că intră în contradicţie inclusiv cu dogma creştină.

Realizator: Vorbeam la început despre stimulente. Răspunsul a fost mai slab în mediul rural decâ în cel urban şi din cauza accesului dificil la vaccin. S-a mai îmbunătăţit situaţia aceasta acum, când vorbim?
Gindrovel Dumitra: Nu. Nu s-a îmbunătăţit, cu toate că accesul la vaccin a fost asigurat în ultimele luni, după cum bine ştim, au existat foarte multe caravane din mediul urban către mediul rural prin care s-a încercat vaccinarea în mediul rural. Sunt colegi medici de familie care în acest moment avem peste 3.000 şi ceva de contracte semnate la nivel naţional şi marea majoritate sunt din mediul rural, care asigură vaccinarea în zona respectivă, şi în acelaşi timp există centre de vaccinare care se află în mediul rural şi, după cum observăm, procentul de populaţie din mediul rural este sub cel din mediul urban.

Realizator: Adică vin puţini pacienţi la medicul de familie?!
Gindrovel Dumitra: Vin puţini pacienţi, în special datorită faptului că percepţia riscului bolii în mediul rural este mult atenuată comparativ cu mediul urban. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că aglomerările populaţionale sunt cele care generează şi un număr foarte mare de cazuri. Or, acest lucru s-a văzut în mediul urban. Mediul rural a avut un număr mai mic de cazuri, iar dacă, să zicem, pe uliţă sau într-o localitate, până în acest moment, am avut un caz, două, trei de COVID-19, percepţia populaţiei din zona respectivă este că se pot feri în continuare şi că un eventual val patru nu va atinge localitatea respectivă, ci va merge în zonele aglomerate, motiv pentru care determină în acest moment această reticenţă./avladucu/atataru

Realizator: Vedem o în creștere a îmbolnăvirilor în toată Europa. În ce situație ne aflăm acum și cum evoluează percepția celor care se prezintă la medic cu simptomele provocate de coronavirus?
Gindrovel Dumitra: În acest moment, în România, din punctul meu de vedere, stăm de un butoi cu pulbere: deci, pe de o parte, datorită faptului că există un număr foarte mare de persoane care nu sunt vaccinate sau care n-au trecut prin boală și care reprezintă masa receptivă, iar pe de altă parte se mai întâmplă un lucrul destul de important pe care trebuie să îl semnalizăm: percepţia populației în ceea ce privește respectarea celorlalte măsuri - şi aici mă refer la distanţare, la evitarea aglomerațiilor, la purtatul măștii, dezinfecția, spălat pe mâini cu apă și săpun - în ultima perioadă a atins niveluri foarte scăzute. Pur şi simplu nu se mai respectă niciun fel de regulă, şi observăm acest lucru și în mediul urban, dar şi în mediul rural. Intrăm în benzinării și găsim inclusiv vânzătorii fără mască, mergem în magazine şi întâlnim inclusiv vânzătorii fără mască, ba, mai mult, asistăm la anumite discuții care duc în derizoriu aceste măsuri care până în acest moment funcționat atât cât au funcționat. Ei bine, iacătă, avem un cocktail de situaţii care generează această situaţie explozivă despre care vorbeam puţin mai devreme, şi mă aştept ca numărul de cazuri să crească exponenţial, mult mai rapid decât au crescut în valurile anterioare, având în vedere gradul de contagiozitate mult mai mare al acestei variante care circulă acum.

Etichete : (ii) vaccinare pandemie
Polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni pentru incidente electorale
România 24 Noiembrie 2024, 07:23

Polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni pentru incidente electorale

Cele mai frecvente abateri au fost legate de continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.

Polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni pentru incidente electorale
S-au deschis secțiile de votare din țară pentru alegerea președintelui României
România 24 Noiembrie 2024, 07:17

S-au deschis secțiile de votare din țară pentru alegerea președintelui României

14 candidați se află pe buletinul de vot pentru cea mai înaltă funcție în stat.

S-au deschis secțiile de votare din țară pentru alegerea președintelui României
LIVE UPDATES: Alegeri prezidențiale 2024
România 23 Noiembrie 2024, 19:59

LIVE UPDATES: Alegeri prezidențiale 2024

18 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, la vot pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani.

LIVE UPDATES: Alegeri prezidențiale 2024
Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
România 23 Noiembrie 2024, 19:36

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor

Ministerul de Interne derulează la nivel național campania de informare România votează.

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
Risc de avalanșe
România 23 Noiembrie 2024, 17:07

Risc de avalanșe

Traseele turistice montane omologate care ajung la altitudini mari sunt declarate închise în sezonul de iarnă

Risc de avalanșe
A doua zi de vot în diaspora
România 23 Noiembrie 2024, 16:51

A doua zi de vot în diaspora

În Germania, românii votează în cele 86 de secții de votare organizate de MAE.

A doua zi de vot în diaspora
A murit Gabriel Cotabiță
România 23 Noiembrie 2024, 13:58

A murit Gabriel Cotabiță

Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

A murit Gabriel Cotabiță
Stațiunea Parâng, fără energie electrică
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Stațiunea Parâng, fără energie electrică

În stațiune sunt cazați și turiști, care veniseră după ce pe pârtii s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Stațiunea Parâng, fără energie electrică