În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost confirmate 124 cazuri de rujeolă
Medicii au precizat că este vorba despre forme uşoare ale bolii şi că în cele din urmă toată lumea a fost imunizată, iar focarul s-a stins.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 22 Septembrie 2016, 13:39
Ministerul Sănătăţii face un apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare combinată a copiilor împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, după ce ieri autorităţile au anunţat că în România este epidemie de rujeolă.
Medicii amintesc că imunizarea împotriva acestor boli se face la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la un an.
În judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat printre cele mai multe cazuri de rujeolă din ţara noastră, de la începutul acestui an.
Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că au fost confirmate 124 de cazuri, nu numai la copii, dar şi la adulţii care nu au fost vaccinaţi.
Medicii au precizat că este vorba despre forme uşoare ale bolii şi că în cele din urmă toată lumea a fost imunizată, iar focarul s-a stins.
Corespondentul nostru Cristiana Sabău transmite. eporter: Focarul de rujeolă a fost depistat încă din luna februarie a acestui an, spune medicul Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
Doina Petri: "Am început anul prin luna februarie, cu nişte cazuri de import, deci venite din altă parte, nu din judeţul nostru. Au fost în total 124 de cazuri, majoritatea în comunităţi cu mare potenţial migrator şi cu mare mobilitate şi care au răspândit repede boala. Au fost, practic, două localităţi mai afectate - Reteag, cu 55 de cazuri, şi Parva, cu 14 cazuri. Restul cazurilor fiind oarecum răspândite prin judeţ."
Medicii au descoperit cazuri de rujeolă în 12 localităţi, chiar şi la persoane adulte.
Doina Petri: "Este o boală care apare la copiii nevaccinaţi sau la copiii sub un an cu imunitate precară, dar am avut cazuri până la 34 de ani, deci şi cazuri la adulţi nevaccinaţi".
Intervenţia rapidă a făcut să nu existe mortalitate.
Doina Petri: "Principala noastră grijă a fost să nu intre această boală în colectivităţi de copii, ceea ce am reuşit, să restrângem la un număr mic de localităţi şi să nu exportăm, pentru că, aşa cum am spus, sunt oameni cu mare potenţial migrator, inclusiv în Uniunea Europeană."
Reporter: Aţi reuşit, până la urmă, să îi convingeţi să se vaccineze?
Doina Petri: "Da. Acesta a fost unul din succesele noastre. După ce s-a întâmplat acest lucru, mare parte din ei au fost conştienţi şi şi-au dus copiii la vaccinare. A colaborat şi medicul de familie, şi primarii, ne-am deplasat în gospodăriile lor şi am avut o bună recuperare la vaccinare."
În prezent, nu mai sunt diagnosticate alte cazuri de rujeolă în judeţ.
De la începutul acestui an, în România au fost confirmate aproape 700 de cazuri de rujeolă la nivel naţional, iar trei bebeluşi au murit, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.
Rujeola este o boală contagioasă, cunoscută la noi sub denumirea de pojar.
Aceasta provoacă febră mare, erupţie cutanată, tuse şi alte simptome specifice infecţiilor respiratorii.