În 10 ani, "peste 100 de magistraţi cercetaţi pentru corupţie"
În ultimii zece ani, peste 100 de judecători şi procurori au ieşit din sistem, după ce au fost cercetaţi şi condamnaţi în dosare penale, a spus vicepreşedintele CSM, Ghe. Muscalu.
Articol de Radiojurnal, 18 Decembrie 2014, 18:43
Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi-au exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la numărul mare de magistraţi suspendaţi din funcţie ca urmare a acuzaţiilor de corupţie sau a sancţiunilor disciplinare.
Judecătorul Adrian Bordea a arătat că în 2014 au fost suspendaţi din funcţie 18 judecători şi 8 procurori, iar această măsură a fost luată din cauza trimiterilor în judecată, a măsurilor preventive sau a sancţiunilor disciplinare.
În ultimii zece ani, peste 100 de judecători şi procurori au ieşit din sistem, după ce au fost cercetaţi şi condamnaţi în dosare penale, a adăugat şi vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.
El a vorbit astăzi şi despre numărul cererilor de apărare a independenţei şi reputaţiei unor magistraţi, despre care a spus că a fost şi în 2014 "destul de ridicat", ceea ce arată, în opinia sa, că politicienii sau alte persoane publice ar trebui să renunţe la "obiceiul de a trasa direcţii pentru zona justiţiei".
"Justiţia trebuie să fie lăsată să funcţioneze. Noi am înţeles foarte bine dificultatea acestui an, pentru că au fost două etape electorale. Cred că politicienii sau persoanele publice trebuie să înţeleagă faptul că pot atrage atenţia, în virtutea dreptului la informare pentru societate, pe o anumită temă, dar trebuie să renunţe la obiceiul de a dezbate public, de a face judecăţi publice, de a trasa eventuale direcţii pentru zona justiţiei", spune Gheorghe Muscalu.
Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a pledat şi pentru modificarea modului în care se fac numirile în funcţiile de conducere ale structurilor Ministerului Public, în sensul ca procurorii şefi să fie propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii, nu de ministrul justiţiei.