Hainele tradiţionale ale romilor apreciate în Italia
Româncele de etnie romă lucrează câte 5 ore pe zi pentru un salariu de 500 de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Septembrie 2009, 15:04
Fustele colorate sau corsetele cu paiete lucrate de mână sunt la modă în Italia, fără însă ca multă lume să știe că aceste haine sunt făcute de 15 femei de etnie rromă, 5 dintre ele românce, care lucrează într-o cooperativă de croitorie cu acest specific. ”Se fac fuste, fuste tradiționale, haine de nuntă, corsete, eșarfe, genți, anul acesta am făcut și o linie de îmbrăcăminte pentru copii” explică ”șefa” croitoreselor - Alessandra Carmen Rocca. ”Lucrăm numai cu țesături naturale pentru că acestea se foloseau și în secolul al XVIII-lea, perioada din care ne inspirăm noi. Apoi și condițiile în care locuiesc astăzi romii, desigur și femeile rome care lucrează aici, sunt practic condiții care ne amintesc cum trăiau chiar și comunitățile noastre în anii 1800” a mai spus Alexandra Rocca.
Româncele de etnie romă care lucrează câte 5 ore pe zi pentru un salariu de 500 de euro (mic pentru viața scumpă din Peninsulă) sunt mulțumite de locul lor de muncă. Ele locuiesc la câteva stații distanță de atelier, într-o tabără autorizată de rromi. Recunosc că banii sunt puțini, dar sunt ”cinstiți și nu furați, mai ales acum când rromii foarte greu reușesc în Italia să găsească un loc de muncă”.
Atelierul de croitorie a fost încropit la Roma, în 1997, de 15 românce de etnie rromă, care locuiau, la vremea aceea, sub un pod, la periferia Romei. Alessandra Carmen Rocco este cea care le-a ajutat scriind proiectele prin care au câştigat o finanţare de la autorităţi pentru cumpărarea unor maşini de cusut, obținând în 2006 și un sediu.
Creaţiile lor, semnate „Antica Sartoria Rom“, au fost prezentate în mai multe defilări la Roma, în această toamnă fetele fiind din nou solicitate. Cele mai vândute sunt în prezent fustele tradiționale țigănești, fuste catre au un preţ care variază de la 170 de euro la 100 de euro. La fel de bine sunt vândute și corsete tradiţionale, brodate manual, preţul mediu fiind de 130 de euro. Pentru o rochie de mireasă din mătase şi caşmir, cu un voal de 15 metri şi brodată manual, preţul ajunge la 3.000 de euro, dar există și rochii de mireasă vândute la doar 250 euro. Singurul obiect de vestimentaţie pentru bărbați produs în croitoria rromă este ilicul din mătase brodat manual, care costă în jur de 250 de euro.
Italianca Alessandra Rocco lucrează și ea la croiala hainelor alături de femeile rome devenind într-un fel prietene. ”Ele m-au ajutat mult pe mine” ne spune Alessandra. ”M-au învățat lucruri care se aflau la mare distanță de modul meu de a gândi, de exemplu cum e să confrunți viața. Romii au o altă mentalitate. Omul standard gândește întotdeauna la ziua de mâine, în vreme ce ei se gândesc numai la casă”.